Semak Tarikh Permohonan Online PTPTN di UA/IPTS untuk Semua Kursus Pengajian

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Jul 14, 2017, 04:42 pm

Walaupun semakin ramai yang cuba mencari alternatif pinjaman pendidikan yang lain seperti pinjaman Bank Rakyat (PPBU), pinjaman SPP1M Maybank atau biasiswa (klik untuk semak biasiswa terkini yang masih dibuka) tetapi kalau sudah tiada pilihan hanya PTPTN sahajalah harapan terakhir.

 

Untuk pengetahuan anda, permohonan PTPTN secara atas talian mempunyai TARIKH TUTUP dan permohonan TIDAK dibuka sepanjang tahun. Setiap universiti yang berbeza kursus pengajian, tarikh tutup permohonan adalah berbeza. Jika anda terlepas tarikh permohonan kelompok pertama, anda terpaksa menunggu permohonan kelompok kedua dan pastinya akan menghadapi masalah untuk menampung kos pengajian pada semester pertama. Jadi bagaimana hendak menyemak tarikh tutup tersebut?. Mudah sahaja, KLIK DISINI untuk buat semakan dengan menaip NAMA KURSUS DAN UNIVERSITI dan kemudian buat carian. 

 

 

 

Suka diingatkan hanya yang telah menerima tawaran dan kursus pengajian diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) sahaja layak mengemukakan permohonan. Untuk semak kursus pengajian yang diiktiraf oleh MQA, boleh KLIK DISINI. Selepas buat semakan, barulah boleh beli nombor PIN PTPTN melalui KAUNTER BSN, ATM BSN atau SECARA ONLINE. Cara untuk membeli NOMBOR PIN PTPTN, boleh disemak di panduan lengkap permohonan PTPTN dengan KLIK DISINI. SEMOGA PERKONGSIAN INI MEMBANTU ANDA!. 

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail