Keseluruhan Laluan Selepas SPM yang Wajib Anda Tahu Berserta Syarat Kelayakan!

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada May 10, 2019, 10:00 am

Haluan selepas SPM sememangnya menjadi dilema kepada pelajar. Ramai dalam kalangan anda yang tidak tahu apakah pilihan laluan yang boleh diambil dan apa kepentingan laluan tersebut dalam menentukan masa depan anda.

    

Jika ada yang sudah memilih pun, pastinya tertanya-tanya adakah keputusan SPM yang diperolehi memenuhi syarat kelayakan yag ditetapkan, adakah laluan tersebut akan memperolehi ijazah dengan cepat (fast-track), bagaimana dengan kos pengajian, apakah kelebihan dan risikonya, dari segi pengiktirafan bagaimana, struktur pengajian? serta pelbagai persoalan lagi.

    

Oleh itu, kami kongsikan kepada anda perbandingan untuk semua iaitu 8 laluan yang wajib diambil bagi melayakkan anda menyambung pengajian ke peringkat ijazah (degree) seterusnya dianugerahkan segulung Ijazah Sarjana Muda (degree). Perbandingan adalah dari segi struktur kursus, tempoh pengajian, sesi pengambilan, kos pengajian, penilaian gred, pengiktirafan, kelebihan, kelemahan dan syarat kelayakan.

 

SIJIL TINGGI PELAJARAN MALAYSIA (STPM)

    

FOUNDATION (ASASI AWAM & SWASTA)

 

 

DIPLOMA

    

MATRIKULASI KPM

    

AUSTRALIAN MATRICULATION

    

CANADIAN MATRICULATION

    

AMERICAN DEGREE TRANSFER PROGRAMME

    

INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA PROGRAMME (IBDP)

    

Sudah memilih haluan yang dirasakan mempunyai lebih banyak kelebihan?. Jika ya, kongsikan bersama rakan-rakan anda yang lain untuk manfaat bersama. Disamping itu juga, kami ingin kongsikan kepada anda buku ulang kaji SPM yang menghimpunkan soalan-soalan peperiksaan analisis pakar dan para pengubal soalan SPM anda. Anda akan ketahui bab yang wajib anda kuasai. Jadi kenapa perlu buang masa. Dapatkan secara PERCUMA sahaja iaitu hanya MUAT TURUN BUKU ULANGKAJI SPM ini.

 

 

Buku ini menghimpunkan soalan daripada 10 buah subjek antaranya fizik, kimia, bahasa malaysia, matematik tambahan dan banyak lagi. Setiap tahun soalan yang dimuatkan dalam buku ini 90% ditanya dalam peperiksaan SPM 2017!. Apa tunggu lagi muat turun PERCUMA soalan dan Jawapan sekarang dengan KLIK DISINI

 

 

 

Untuk sebarang pertanyaan lanjut boleh terus mesej kami di facebook/twitter afterschool.my. SEMOGA BERJAYA!

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mailwhatsapp icon