Cara Mendapatkan Salinan Cetakan Akreditasi MQA untuk UPU Secara Online

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Jun 14, 2021, 03:24 am

Kepada lepasan asasi (foundation IPTS) atau diploma yang membuat permohonan melalui UPU untuk kemasukan ke pengajian ijazah pertama ke universiti awam, anda wajib memuat naik salinan cetakan akreditasi daripada MQA. Pelajar lepasan SPM/STPM/STAM/Matrikulasi KPM/Asasi IPTA TIDAK perlu mendapatkan salinan cetakan akreditasi ini. Memandangkan masih ramai yang tidak tahu bagaimana untuk mendapatkannya salinan cetakan Akreditasi MQA secara online, berikut kami kongsikan langkah-langkahnya:

 

  • Layari laman rasmi MQA dengan klik pada pautan berikut :  http://www2.mqa.gov.my/mqr/
  • Lihat disudut sebelah kiri dan klik "carian kata kunci" (TUKAR KE BAHASA MELAYU)

 

  • Skrol ke bawah dan masukkan kata kunci yang bersesuaian di bawah ruangan 'Nama Kelayakan' serta ‘Nama IPT’ (sebahagian atau nama penuh) seperti contoh di bawah:

  • Klik pada ikon ‘Papar’ untuk program yang dikehendaki

 

  • Cetak maklumat program atau kelayakan yang dipaparkan (cetakan terus maklumat akreditasi tersebut boleh digunakan sebagai bukti bahawa program atau kelayakan telah memperoleh Akreditasi MQA).

 

 

  • Selesai cetak, bolehlah muat naik salinan akreditasi ini ke laman permohonan UPU. 

 

Nota: Senarai program pengajian daripada Politeknik yang diletakkan di bawah Politeknik - Jabatan Pengajian Politeknik dan Kolej Komuniti, Kementerian Pengajian Tinggi, Blok E3, Kompleks E, 62505 Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah turut meliputi semua program yang sama dijalankan di mana-mana cawangan Politeknik yang lain. 

 

Suka juga kami hendak kongsikan SENARAI BIASISWA TERKINI yang ditawarkan. Sila klik pautan berikut untuk ke laman rasmi biasiswa afterschool : https://afterschool.my/bm/biasiswa. Selain itu, kepada yang memohon UPU dan ingin mendapatkan info lengkap dan tip permohonan dalam UPU 2019/2020 berserta soal jawab berkaitan permasalahan UPU, anda boleh layari laman rasmi MUAT TURUN PERCUMA AFTERSCHOOL. Anda juga boleh memuat turun e-book panduan permohonan UPU yang dikongsikan secara PERCUMA. E-book ini adalah inisiatif afterschool untuk membantu anda. Tip yang dikongsikan dapat mengelakkan anda daripada melakukan sebarang kesilapan semasa membuat permohonan. Anda boleh MUAT TURUN SECARA PERCUMA dengan klik pada gambar muat turun dibawah :

 

 

SEMOGA PERKONGSIAN INI MEMBANTU!

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail