Cara untuk Buat Rayuan Jika Dapat Notis Saman Daripada PTPTN

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Oct 25, 2021, 09:48 am

Notis saman akan dihantar selepas beberapa peringatan dihantar PTPTN tetapi masih lagi di buat bodoh oleh peminjam. Jadi, cara penyelesaiannya adalah dengan menghantar notis saman supaya peminjam yang ingkar bayar balik hutang. Tetapi untuk peminjam yang insaf dan menghadapi masalah kewangan untuk membayar balik pinjaman, anda boleh buat rayuan supaya PTPTN tak meneruskan saman tersebut.

 

Berikut adalah dikongsikan cara untuk membuat rayuan notis saman. Korang perlu mengemukakan permohonan rayuan rasmi besertakan dokumen-dokumen yang telah ditetapkan seperti berikut:

  • Surat Rayuan; dan
  • Salinan Slip Gaji terkini; atau
  • Salinan Penyata KWSP terkini;
  • Surat Tawaran Belajar daripada IPT;
  • Surat pengesahan daripada IPT menyatakan bila tarikh sebenar/ dijangka tamat pengajian; atau
  • Surat pengesahan bekerja.

 

Untuk sebarang pertanyaan atau serahan dokumen berkenaan boleh terus berhubungan dengan Bahagian Perundangan dan Pendakwaan PTPTN/ Semua Pejabat PTPTN Negeri/ Cawangan atau boleh hubungi mereka dahulu untuk sahkan prosuder dan sebagainya. 

 

Bagi yang ingin mendapatkan info lengkap berkaitan pinjaman PTPTN, boleh klik info pinjaman PTPTN, permohonan PTPTN, panduan permohonan PTPTN, Wang Pendahuluan PTPTN, bayaran balik pinjaman PTPTN, cara bayar balik pinjaman PTPTN dan perbandingan pinjaman PTPTN dengan pinjaman lain seperti pinjaman kerajaan negeri, pinjaman maybank, pinjaman bank rakyat.

 

Semoga perkongsian ini membantu!

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail