Cara Bayar Balik Wang Pendahuluan PTPTN (WPP)

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Oct 25, 2021, 09:34 am

Kalau korang buat pinjaman PTPTN dan mohon juga Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP), korang wajib tahu cara bayaran WPP beri sebagai wang saku untuk pendaftaran masuk ke IPTA dan politeknik.

 

Untuk pengetahuan korang, kaedah bayaan balik WPP adalah seperti berikut : 

Peminjam (Pelajar yang sedang dalam pengajian)

  • Potongan maksimum sebanyak RM500.00 bagi setiap semester daripada jumlah pengeluaran pinjaman akan dibuat mulai pada semester pertama atau berikutnya untuk bayaran balik WPP.
  • Jumlah WPP yang belum diselesaikan akan dianggap sebahagian daripada pinjaman.

 

Bukan Peminjam 

Bukan peminjam ini untuk pelajar yang kemungkinan menangguhkan pengajian, digantung atau PNGK rendah dapat 2.0 dan keatas. Korang tetapi wajib bayar WPP. Berikut adalah kaedah bayaran WPP :

  • Penerima WPP yang tidak memohon pinjaman PTPTN hendaklah menjelaskan keseluruhan WPP sebelum bulan ke 9 dari tarikh waran.
  • Ta'widh sebanyak 1% setahun akan dikenakan ke atas baki yang belum dijelaskan bermula bulan ke 9 daripada tarikh waran.

 

Penangguhan bayaran balik WPP tidak akan dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, penerima WPP boleh membuat rayuan bayaran balik secara ansuran maksimum 24 kali bayaran.

 

Bagi yang ingin mendapatkan info lengkap berkaitan pinjaman PTPTN, boleh klik info pinjaman PTPTN, permohonan PTPTN, panduan permohonan PTPTN, Wang Pendahuluan PTPTN, bayaran balik pinjaman PTPTN, cara bayar balik pinjaman PTPTN dan perbandingan pinjaman PTPTN dengan pinjaman lain seperti pinjaman kerajaan negeri, pinjaman maybank, pinjaman bank rakyat.

 

Semoga perkongsian ini membantu!

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail