logo

Biasiswa Shell

Tarikh Tutup

Lokasi Pengajian

Malaysia/Overseas

Tahap Pengajian

Ijazah Sarjana Muda,Pra-Universiti

Jumlah Pembiayaan

Biasiswa Penuh

Butiran biasiswa

Gambaran keseluruhan

Biasiswa Shell Malaysia membuka peluang kepada anda untuk mengikuti pengajian peringkat sarjana muda di universiti terkemuka di seluruh dunia. Sekiranya anda berjaya dalam permohonan kelak, anda akan menjalani latihan ilmiah merangkumi program mentor mentee dan seterusnya bekerja dengan syarikat  Shell.

Sejak penubuhannya, Program Biasiswa Shell Malaysia telah memberi manfaat kepada lebih 1500 pelajar dalam mengejar aspirasi pendidikan mereka dan menyediakan peluang pekerjaan dalam industri tenaga.

Kriteria

Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah

 • Kemahiran kepimpinan yang kukuh dan penyertaan aktif dalam aktiviti kokurikulum seperti persatuan dan kelab, sukan, dsb.
 • Tidak memegang biasiswa/pinjaman lain pada masa ini
 • Pencapaian akademik yang kukuh secara konsisten seperti berikut:
  • Minimum 8A (A/A+) dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ATAU
  • Gred peringkat O yang cemerlang di IGCSE (A*/A)
 • Sebelum membuat permohonan, pastikan anda layak bekerja di negara tempat program biasiswa ditawarkan.
 • Mesti lepasan SPM 2021 atau 2022 O-Level
 • Bersedia untuk mengikuti peringkat A LEVEL di institusi terpilih
Disiplin
 • Kejuruteraan: Mekanikal, Awam, Kimia, Petroleum, Elektrik & Elektronik, Alam Sekitar, Mampan
 • Sains: Geologi, Geosains, Geomatik, Geofizik, Sains Data
 • Komersial: Perniagaan & Pengurusan, Pemasaran Digital

Cara memohon Biasiswa Shell

Ketahui cara bagaimana anda boleh memohon biasiswa ini sekarang
Klik disini untuk ke laman permohonan

Langkah 1: Permohonan Dalam Talian

Lengkapkan permohonan anda dalam talian – ambil perhatian bahawa anda boleh menjimatkan masa dengan menyambung ke profil LinkedIn anda. Sebelum memohon, pastikan anda layak bekerja di Malaysia. Permohonan tidak boleh mengambil masa lebih daripada 5-10 minit.


Langkah 2: Penilaian Dalam Talian

Selepas anda menyerahkan permohonan anda, anda akan diminta untuk melengkapkan empat penilaian berasaskan permainan dalam talian. Permainan ini mengukur pelbagai kebolehan kognitif dan pilihan gaya kerja anda dengan memberikan anda cabaran yang berbeza.


Keseluruhannya ini akan mengambil masa kira-kira 20 minit dan perlu diselesaikan  dalam tempoh lima hari selepas menerima jemputan penilaian.


Langkah 3: Temuduga Video Atas Permintaan

Jika anda telah disenarai pendek selepas LANGKAH 2, anda akan dijemput untuk melengkapkan temu bual video atas permintaan. Temu bual video pendek yang dirakam sendiri ini adalah peluang untuk anda memberitahu kami tentang diri anda dan kelayakan anda. Anda juga akan melihat beberapa graduan semasa kami yang akan bertanya kepada anda beberapa siri soalan berasaskan kecekapan yang telah direkodkan. Anda boleh merakam temu duga di mana-mana lokasi yang didayakan internet pada masa yang paling sesuai untuk anda. Untuk setiap soalan, anda mempunyai 30 saat untuk menyediakan dan 3 minit untuk merekodkan jawapan anda.


Langkah 4: Temuduga Akhir

Ini adalah peringkat penilaian terakhir, di mana anda akan ditemu bual oleh Lembaga Pemegang Amanah Biasiswa mengenai soalan berasaskan senario dan pengalaman akademik & kepimpinan anda.

Untuk info lanjut biasiswa dan permohonan, sila layari laman web BIASIWA SHELL : https://www.shell.com.my/careers/students-and-graduates/scholarships.html

Adakah anda berminat untuk mendapatkan info tentang biasiswa terkini yang sama seperti yang ditawarkan ini?
Jadilah orang pertama yang memohon biasiswa berkenaan sebaik sahaja ianya dibuka!

Biasiswa Popular

semak semua biasiswa

Perlukan
bantuan?
mail