Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) Pada Setiap Semester

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Oct 26, 2020, 02:01 am

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau dalam bahasa inggerisnya Malaysian Higher School Certificate merupakan peperiksaan prauniversiti yang diambil oleh sebilangan pelajar selepas SPM sebelum layak melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda (Degree). Dahulunya STPM dikenali sebagai Higher School Certificate (HSC).

 

 

STPM dikendalikan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) yang juga menguruskan Malaysian University English Test (MUET), berbeza dengan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) yang disediakan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM). 

 

Walau bagaimanapun, kedua-dua LPM dan MPM adalah terletak di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia.STPM adalah salah satu daripada dua sistem prauniversiti yang utama untuk kemasukan universiti awam Malaysia. Antara sistem pra universiti yang lain adalah program matrikulasi dibawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Pengajian Asasi dibawah universiti atau kolej selain kelayakan pra universiti luar negara seperti A-Level dan International Baccalaureate.

 

STPM diiktiraf oleh banyak universiti di peringkat antarabangsa, terutamanya universiti di negara-negara Komanwel dan juga Amerika syarikat dan Ireland. Kebanyakan universiti menganggap keputusan STPM sama dengan A-level.Mulai tahun 2012 dan seterusnya, sistem modular baru yang mengabungkan peperiksaan dan kerja kursus seperti mana di universiti telah diperkenalkan untuk menggantikan sistem berbentuk peperiksaan sahaja. 

 

Walau bagaimanapun, keputusan peperiksaan di bawah sistem penilaian baru STPM akan tetap dipantau oleh wakil dari Taksiran Cambridge untuk mengekalkan kualiti dan piawaian Sijil Tinggi Peperiksaan Malaysia (STPM). Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai STPM, kelebihan kelemahan dan sebagainya boleh klik : INFO LENGKAP MENGENAI STPM.

 

Bagi yang ingin menyemak keputusan STPM, cara semakan mudah sahaja, anda boleh melayari laman web rasmi MPM dengan klik : http://webmpm1.mpm.edu.my/stpm_resultP2/. Semoga berjaya!

 

ARTIKEL BERKAITAN YANG WAJIB DIBACA

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail