Matrikulasi atau Universiti Awam, manakah yang Menjadi Pilihan?

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Apr 26, 2021, 03:03 am

Berita baik kepada lepasan SPM yang masih berminat untuk melanjutkan pengajian ke matrikulasi tetapi belum membuat permohonan, Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (BMKPM) telah membuka semula permohonan ke Program Matrikulasi KPM bermula pada 8 julai serentak dengan keputusan calon yang berjaya dalam permohonan. Untuk permohonan KLIK DISINI

Selesai kekeliruan mengenai status permohonan antara matrikulasi dan Tingkatan 6, keluar pula soalan jika ditawarkan ke matrikulasi, adakah akan mempengaruhi keputusan UPU nanti.

 

Sama sahaja adik-adik semua, tidak menjejaskan langsung permohonan anda itu. Jangan hendak memeningkan kepala. Kenyataan itu disahkan sendiri oleh pihak UPU. Ini kerana sistem permohonan adalah berbeza. Mesti UPU dah muak sebab ditanya soalan yang sama. Hihi. Berikut adalah kenyataan yang dikongsikan oleh UPU di laman rasmi mereka.

 

 

Jadi, anda jangan risau kalau memang berharap untuk ditawarkan ke universiti awam kelak. Perkara kedua, ramai yang meminta pandangan dari Afterschool, jika ditawarkan ke Matrikulasi tetapi saya hendak menunggu UPU dahulu bagaimana dan bolehkah saya menangguh dahulu pendaftaran sehinggalah saya mengetahui keputusan UPU. Jawapannya tidak boleh tolak tawaran matrikulasi tetapi boleh menunggu keputusan UPU dahulu dan tidak perlu lagi pergi mendaftar masuk ke matrikulasi.

 

 

Pelik?. Mudah sahaja penjelasannya, anda yang terima tawaran ke Matrikulasi perlu klik terima tawaran sebelum 14 Mei dan daftar masuk ke matrikulasi pada 5 Jun bukan?. Keputusan UPU diumumkan pada 14 Mei hari yang sama tarikh tutup untuk terima tawaran ke Matrikulasi bukan?.

 

 

Jadi memandangkan tarikh akhir terima tawaran pada 14 Mei, anda klik sahajalah terima tawaran. Anda tidak akan rugi apa pun. Kenapa tidak boleh tunggu dahulu?. Kalau tunggu gigit jarilah nanti seandainya anda tidak ditawarkan ke UA. Maka, berhuhu la anda disaat dan ketika itu kerana jika anda tidak terima tawaran sebelum 14 Mei, secara automatik tawaran adalah terbatal dan tidak boleh membuat rayuan lagi.

 

Terima tawaran ke matrikulasi bukan bermakna anda tidak boleh membuat pilihan lagi jika ditawarkan ke UA kelak. Betul ke boleh buat pilihan lagi?. Adik-adik semua, tarikh pendaftaran matrikulasi bukankah pada 5 Jun 2017, keputusan UPU pada 14 Mei 2017. Anda sudah tahu sama ada anda ditawarkan ke UA atau pun sebaliknya. Jika ditawarkan dan berminat untuk masu ke UA, tidak perlulah pergi mendaftar ke Matrikulasi tetapi tunggu hari pendaftaran ke UA. Anda jangan risau, anda tidak akan disenarai hitam atau dikenakan sebarang tindakan oleh pihak Matrikulasi. Buktinya?. Klik disini dan rujuk soalan nombor 23.

 

Ada faham?. Kalau faham baguslah jika tidak faham cetak artikel ini dan baca perlahan-lahan serta kunyah. Mungkin akan faham . Hihi. Apa-apa pun, kami di Afterschool mengucapkan semoga berjaya dalam apa jua pilihan anda. Selain itu, dinasihatkan juga untuk baca artikel panduan lain berkaitan matrikulasi dan halatuju pendidikan lain dan kerjaya di masa depan menerusi pautan dibawah:

 

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail