Jalani Inventori Minat Kerjaya untuk Tentukan Kerjaya Manakah yang Bersesuaian dengan Anda!

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Jun 14, 2021, 07:40 am

Bayangkan jika anda seorang yang suka bergaul aktif dengan manusia, adakah anda rasa anda akan seronok bekerja di dalam makmal melakukan eksperimen? Bagaimana pula kalau anda seorang yang kreatif, gemar berkarya dan tidak suka mengikut peraturan, boleh anda bayangkan jika anda bekerja sebagai seorang akauntan? Hari-hari melihat angka?.

 

Personaliti, minat dan kemahiran diri mempengaruhi seseorang individu dalam membuat pemilihan kerjaya. Jika diperhatikan, kebiasaannya individu akan memilih kerjaya yang menepati ciri-ciri personaliti diri dan minat mereka. Oleh itu, jika seseorang individu memilih pekerjaan yang bertentangan dengan minatnya, dia mungkin masih boleh melakukannya tetapi dirasakan pekerjaan itu cukup membosankan dan mulalah "angkat kaki" mencari pekerjaan baru.

 

 

Jadi bagaimana kita hendak mengenalpasti sama ada personaliti kita menjurus ke arah kerjaya yang mana?. Mudah sahaja, caranya adalah dengan menjalani ujian personaliti kerjaya. Sebelum anda menjalani ujian personaliti kerjaya ini, anda perlu tahu asal usul ujian ini. Untuk makluman anda, ujian personaliti ini berakar umbi daripada Teori Holland yang mengaitkan minat manusia dengan persekitaran kerja. Teori ini banyak digunakan oleh organisasi di seluruh dunia tidak kira swasta mahu pun kerajaan untuk menilai personaliti dan minat individu sebelum ditawarkan sesuatu pekerjaan. Teori ini membahagikan personaliti individu kepada 6 kumpulan iaitu Realistic, Investigative, Artistic, Social, Enterprising dan Conventional.

 

 

Teori ini membantu menerangkan tentang jenis-jenis personaliti manusia yang mempunyai kecenderungan yang berbeza. Penerangan mengenai jenis personaliti adalah seperti berikut:

 

R- ealistik (Building)

Kelompok ini suka bekerja dengan peralatan dan mesin. Selain itu, mereka juga mempunyai kemahiran mekanikal serta keupayaan fizikal. Umumnya, mereka lebih suka bekerja di luar dan bersifat praktikal. Selain itu, mereka dilihat sebagai ikhlas, rendah diri dan pemalu. Antara kerjaya yang sesuai adalah seperti jurutera, pakar mata, tukang kimpal, atlit sukan, mekanik, tukang kayu, chef, pemandu jentera, penternak dan lain-lain.

 

 

I - nvestigate (Thinking)

Golongan ini suka memerhati, menyiasat, menganalisa dan membuat penilaian. Memiliki kemahiran dalam bidang matematik dan sains. Gemar bekerja bersendirian dan lebih suka terlibat dengan idea berbanding manusia dan peralatan. Selain itu, mereka juga mempunyai sikap ingin tahu yang tinggi, bersikap logikal, mementingkan ketepatan, bijak serta berdikari. Antara kerjaya yang sesuai buat kumpulan ini ialah doktor perubatan dan pergigian, ahli sains, pengaturcara komputer, ahli psikologi, ahli antropologi, penilai produk dan lain-lain.

 

 

A - rtistic (Creating)

Kumpulan ini mempunyai kebolehan dalam bidang seni dan berfikiran kreatif. Individu dalam kelompok ini lebih suka bekerja dengan idea, mahukan kebebasan dan bersifat imaginatif serta berintuitif. Antara kerjaya yang sesuai untuk individu artistik adalah arkitek, guru muzik, pelakon, pereka grafik, jurufoto, penari, penulis/editor dan lain-lain.

 

 

S - ocial (Helping)

Kelompok ini senang bekerja dengan manusia dalam bentuk membantu, mengajar/ mendidik, membimbing, melatih dan memberi dorongan. Berkebolehan dalam menggunakan perkataan dan berminat dengan perhubungan sesama manusia. Mereka bersifat baik hati, pemurah, penyabar, mesra dan bertanggungjawab. Kerjaya yang sesuai adalah guru, kaunselor, jururawat, pelayan restoran, jurulatih, pakar diet, pendakwah dan lain-lain.

 

 

E - nterprising (Persuading)

Mereka dalam golongan ini berupaya memimpin dan memberi ucapan serta mempengaruhi orang lain. Mereka lebih cenderung dalam politik dan wang selain suka berkerja dengan manusia. Sifat ketara adalah peramah, sukakan cabaran, optimistik, cergas, berkeyakinan dan bercita-cita tinggi. Kerjaya yang sesuai adalah ahli politik, peguam, perancang kewangan, wartawan, broker saham, pengurus restoran, agen pelancongan dan lain-lain.

 

K - onventional (Organizing)

Manusia dalam kategori ini pula mempunyai kemahiran perkeranian dan pengiraan yang sangat baik. Sangat terurus, mereka ini akur kepada peraturan, dan gemar merancang. Bersifat praktikal, cermat, cekap, tekun dan berhati-hati. Antara kerjaya yang sesuai buat personaliti sebegini adalah akauntan, juru audit, kerani pejabat, juru wang, penganalisa kewangan, setiausaha dan lain-lain.

 

Nak cuba uji minat kerjaya anda secara percuma?. Anda boleh klik Uji Minat Kerjaya Afterschool untuk terus jalani test berkenaan. Selain secara online, anda boleh kenal pasti minat kerjaya anda menerusi inventori psikologi yang sama standardnya seperti Self-Directed Search (SDS), Strong Interest Inventory, Ujian Minat Kerjaya Sidek dan Profil Personaliti TAJMA. Semuanya mengikut Teori Holland cuma term yang digunakan sahaja berbeza. Hasil penilaian tersebut, bolehlah digunakan sebagai panduan memilih kursus pengajian yang tepat sekaligus dapat menceburi bidang kerjaya yang memang diminati oleh anda kelak. 

 

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail