Senarai Keseluruhan Kolej & Sekolah Tingkatan 6 Setiap Negeri Berserta Pakej Subjek yang Ditawarkan

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Jun 09, 2021, 03:07 am

Ramai rupanya sudah mula sedar bahawa Tingkatan 6 merupakan laluan yang paling terbaik sebagai laluan pra universiti sebelum melangkah ke peringkat ijazah sarjana muda (degree). Ianya adalah laluan fast track, syarat kelayakan kemasukan yang rendah , kos pengajian yang hampir PERCUMA selain peluang yang luas menanti anda semasa saringan pemilihan ke universiti awam kelak.

 

 

Untuk makluman, anda tidak perlu memohon masuk ke tingkatan 6. Tawaran kemasukan adalah secara automatik kepada pelajar yang layak. Sekiranya gagal ditawarkan, barulah pelajar boleh memohon rayuan kemasukan mengikut tempoh yang diberikan. Untuk anda yang gagal ditawarkan atau ingin memohon tukar jurusa/tukar penempatan atau calon sekolah persendirian/swasta yang ingin sambung ke tingkatan 6 sebagai calon sekolah kerajaan anda boleh dapatkan borang permohonan rayuan berikut :  BORANG PERMOHONAN MASUK/TUKAR JURUSAN/LAIN-LAIN TINGKATAN 6. 

 

Sebelum mengemukakan permohonan, anda boleh rujuk senarai sekolah yang menawarkan tingkatan 6 berserta dengan pakej subjek yang ditawarkan. Senarai ini sebagai panduan kepada anda sekiranya mahu memohon atau menukar pusat tingkatan 6 disebabkan tidak berminat dengan pakej subjek yang ditawarkan, jauh daripada rumah atau sebagainya.

 

 

Anda juga dinasihatkan untuk memilih pakej subjek yang memenuhi syarat kelayakan kemasukan ke bidang pengajian ijazah yang diminati di universiti kelak. Jangan sesekali mengikut rakan anda. Hala tuju pendidikan anda, tentukan sendiri. Sudah tiba masa untuk mengikut haluan masing-masing bukan lagi mengikut rakan anda. Untuk semak senarai pusat Tingkatan 6, sila klik pautan senarai dibawah mengikut negeri :

 

 

 

Sebagai peringatan, pakej subjek yang ditawarkan kemungkinan terdapat perubahan. Sila hubungi sekolah berkenaan untuk kepastian lanjut. Untuk menyemak senarai kolej tingkatan 6 dan pusat tingkatan 6 mod 1 dan 2 sila KLIK DISINI

 

ARTIKEL BERKAITAN YANG WAJIB DIBACA

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail