Permohonan ke Matrikulasi Dibuka Semula untuk Permohonan

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Feb 19, 2018, 08:38 am

Berita baik kepada lepasan SPM yang masih berminat untuk melanjutkan pengajian ke matrikulasi tetapi belum membuat pendaftaran pada tahun lepas, Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (BMKPM) telah membuka semula permohonan ke Program Matrikulasi KPM bermula pada 8 julai serentak dengan keputusan calon yang berjaya dalam permohonan.

 

 

Kepada anda yang berminat dan berkelayakan selepas menerima keputusan SPM bolehlah mengemukakan permohonan pada 8 Julai kelak. Anda boleh memohon secara percuma kerana untuk tahun ini tiada sebarang yuran permohonan dikenakan. 

 

Untuk mengemukakan permohonan secara atas talian pula, sila KLIK DISINI. Sebelum mengemukakan permohonan, sila rujuk syarat kelayakan dan panduan permohonan terlebih dahulu. Untuk menyemak syarat kelayakan terkini boleh klik : SEMAK SYARAT KELAYAKAN MASUK PROGRAM MATRKULASI.

 

 

Keputusan ke Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia akan dikeluarkan melalui laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia iaitu www.moe.gov.my. Pemohon tidak perlu menghantar salinan keputusan SPM ke Bahagian Matrikulasi KPM kerana keputusan SPM pelajar akan diambil terus dari Lembaga Peperiksaan sejurus selepas keputusan SPM diumumkan secara rasmi. Kepada pemohon yang berjaya ditawarkan ke Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia kelak perlu mencetak sendiri surat tawaran kerana tawaran akan dikeluarkan secara dalam talian sepenuhnya.

 

Kepada anda yang masih keliru mengenai silibus matrikulasi, kelebihan dan sebagainya sijil rujuk pautan artikel berkaitan dibawah selain artikel panduan pendidikan dan kerjaya :

 

Selain itu, dinasihatkan juga untuk baca artikel panduan lain berkaitan matrikulasi dan halatuju pendidikan lain dan kerjaya di masa depan menerusi pautan dibawah:

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail