Tip Persediaan Masuk ke Matrikulasi yang Wajib Anda Tahu!

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Apr 26, 2021, 05:15 pm

Perhatian kepada anda yang berminat melanjutkan pengajian ke matrikulasi bagi kemasukan tahun ini dan terlepas permohonan sebelum ini boleh mengemukakan permohonan semula bermula 8 Julai 2021 serentak dengan keputusan calon yang telah memohon sebelum dan berjaya ditawarkan. Info penuh permohonan, KLIK DISINI. 

 

Adakah anda berjaya ditawarkan ke Matrikulasi?. Kalau berjaya tentu risau tentang persediaan sebelum mendaftar diri dan belajar di sana kan. Kami mengandaikan tentu anda risau mengenai struktur program matrikulasi satu tahun/dua tahun kan, kaedah pengiraan PNGK untuk melayakkan masuk ke universiti kelak, topik yang diajarkan setiap subjek.

 

 

Ditambah pula kerisauan berkaitan pakej mata pelajaran, cara mendaftar kursus, unit kredit. Bolehkah jika mengulang program, menarik diri daripada program matrikulasi, menangguhkan pengajian dan bagaimana pula dengan sistem penilaian matrikulasi, Peperiksaan Semester Program Matrikulasi (PSPM), Sistem Gred yang digunakan, Mata Nilaian dan Purata Nilai Gred (PNG), syarat menduduki peperiksaan, pencapaian akademik pelajar dan segala macam lagi.

 

 

Itu apa yang kami andaikan tetapi pernahkah anda terfikir semua perkara di atas atau hanya terlintas mengenai pakaian apa yang hendak dipakai atau tidak sabar untuk mencari jodoh?. Kepada anda yang tergolong dalam andaian kami, teruskan membaca artikel ini kerana kami akan kongsikan semuanya menerusi Buku Panduan Program Matrikulasi. Buku panduan ini diterbitkan untuk Program matrikulasi satu dan dua tahun pada tahun lepas. Namun hanya terdapat sedikit perbezaan iaitu perbezaan dari segi kalendar akademik sahaja. Maklumat yang lain masih sama dan anda boleh menyemak setiap aspek yang ingin diketahui dan kongsikan bersama rakan-rakan yang lain.

 

 

Tanpa membuang masa, anda boleh klik pada pautan berwarna biru di bawah mengikut kategori. Baca panduan yang dikongsikan dengan teliti. Disitu juga anda akan mengetahui sukatan mata pelajaran malahan senarai buku rujukan yang digunakan untuk semua subjek kelak. Jadi bolehlah membuat persediaan selengkapnya. Tidaklah seperti "Lembu masuk bandar". (Peribahasa ini tiada dalam kamus, Afterschool hentam sahaja, sebarang kecaman tidak dibenarkan)!. Hee.

 

BUKU PANDUAN MATRIKULASI 1 TAHUN

 

 

BUKU PANDUAN MATRIKULASI 2 TAHUN

 

Yeaahhaa semudah ABC sahaja kan!. Jadi kami telah kongsikan kepada anda dan jangan ulangi perangai malas membaca dan tunggu disuap itewww.  Jika masih dengan perangai sebegitu, jangan menyalahkan sesiapa jika tidak mendapat keputusan yang baik kelak. Pilihan adalah ditangan anda. Selain itu, dinasihatkan juga untuk baca artikel panduan lain berkaitan matrikulasi dan halatuju pendidikan lain dan kerjaya di masa depan menerusi pautan dibawah:

 Semoga berjaya kami ucapkan!

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail