Panduan Memilih IPTS Terbaik dan program Pengajian yang Mempunyai Potensi Kerja

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Sep 14, 2021, 09:37 am

Tidak dinafikan, ramai pelajar dan ibu bapa takut ditipu oleh tertipu IPTS atau agen yang tidak bertanggungjawab semasa mengemukakan permohonan ke IPS. Untuk memastikan anda tidak tersilap langkah dan IPTS tidak mengambil kesempatan, berikut adalah perkara penting yang wajib anda semak dan ketahui sebelum memilih IPTS dan program pengajian yang ditawarkan. 

  • Pastikan IPTS tersebut berdaftar dengan Kementerian Pengajian Tinggi (klik semakan IPTS berdaftar terkini)
  • Kursus pengajian yang ditawarkan itu masih sah laku (Boleh rujuk dalam senarai semakan IPTS berdaftar : perakuan pendaftaran)
  • Kursus pengajian diakreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) (klik panduan semakan MQA)
  • Struktur yuran pengajian yang dikenakan telah diluluskan oleh Kementerian Pengajian Tinggi
  • Kemudahan dan infrastuktur yang lengkap dan bersesuaian
  • Kursus pengajian diiktiraf oleh JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam) (klik Semakan pengiktirafan JPA)
  • Disenaraikan dalam SETARA ’09 Rating (untuk IPTS bertaraf kolej universiti atau universiti) atau MyQuest (untuk kolej swasta) untuk nilai tahap kualiti universiti (Semakan SETARA Rating rujuk portal rasmi universiti/kolej)

Jika anda masih tidak pasti, maklum sahajalah terdapat beratus IPTS yang menawarkan program pengajian yang sama, anda boleh dapatkan khidmat nasihat kaunselor pendidikan tinggi yang bertauliah untuk info berkaitan IPTS terbaik, program pengajian yang diminati selain mempunyai potensi kerja. Anda boleh set appointment online bersama kauselor untuk khidmat nasihat secara PERCUMA SAHAJA!.

ARTIKEL PENTING LAIN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail