7 IPTS Terbaik di Malaysia Berdasarkan Ranking Dunia 2020

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Jun 09, 2021, 03:22 am

Kepada anda yang memilih ke IPTS, kami nasihatkan untuk membuat pilihan yang tepat. Reputasi IPTS pada masa kini bukan lagi sama seperti dahulu yang mana dianggap sebagai institusi swasta yang menampung lebihan pelajar yang gagal dalam permohonan ke universiti awam. 

 

 

Kini, IPTS sudah menjadi pilihan utama pelajar berbanding IPTA disebabkan oleh kualiti pembelajaran yang disediakan selain majoriti lepasan IPTS berjaya memperolehi pekerjaan selepas tamat pengajian. Walau bagaimanapun, tidak dinafikan terdapat IPTS yang kurang berkualiti. Bagi menyemak IPTS manakah yang tersenarai dalam ranking dunia 2020 dan sudah tentu ianya berkualiti, kami kongsikan mengikut turutan. 

 

 

Ranking ini dikeluarkan oleh QS Wolrd University Ranking dimana mereka adalah organisasi popular dalam membuat penilaian. Antara aspek yang dinilai adalah seperti berikut  :

 

 

Jadi nasihat kami sebelum anda mengemukakan permohonan ke mana-mana IPTS pastikan ianya tersenarai dalam ranking barulah anda boleh mendapat kualiti pembelajaran yang terbaik. Sekiranya anda berminat mengetahui lebih lanjut mengenai setiap IPTS dibawah, boleh ajukan pertanyaan. Pihak kaunselor kami akan berikan nasihat secara PERCUMA sahaja untuk membantu anda membuat pilihan yang tepat. Semoga berjaya!.

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail