4 Universiti yang Layak Memohon Pinjaman PTPTN bagi Mod Pengajian Separuh Masa

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Aug 11, 2017, 04:21 pm

Pengajian searuh masa/PLK/PJJ adalah pilihan majoriti dalam kalangan kita. Kerana apa?. Adakah kerana ekonomi yang mendesak hingga tidak mampu menampung perbelanjaan keluarga atau menangguh pengajian semata-mata untuk membantu keluarga. Walau apa sahaja kesulitan anda, tidak bermakna anda tidak berpeluang untuk melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.

  500_bm  

Kita sedia maklum jika di universiti awam, walaupun bergelar status pelajar separuh masa, kuliah tetap diadakan pada waktu hari bekerja kecuali bagi kursus pendidikan yang majoritinya golongan guru yang sudah semestinya akan diberi kelonggaran mengikuti kuliah hanya pada hujung minggu. Bagaimana dengan kursus yang lain?. Jadi IPTS lah yang menjadi pilihan.

 

Memilih IPTS, faktor kewangan menjadi bebanan utama. Pembiayaan pendidikan yang kita sedia maklum tiada subsidi daripada kerajaan. Jumlah yang lebih tinggi berbanding di UA. Namun, kenapa anda perlu risau kerana terdapat 5 buah universiti yang melayakkan anda memohon pinjaman PTPTN bagi pengajian secara mod separuh masa iaitu

 

IPTS layak mohon PTPTN PJJ

 

Apakah kursus yang ditawarkan dibawah kursus ini yang ada pengiktirafan MQA?. KLIK DISINI untuk panduan semakan di portal MQA. Bagaimana hendak memohon?. KLIK DISINI untuk panduan permohonan PTPTN. Maklumat lain berkaitan pinjaman PTPTN. Rujuk pautan berkaitan dibawah.

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail