Kenapa 164,168 Pelajar Masih Berada di UA, IPTS, Politeknik dan Kolej Komuniti Walaupun Pendaftaran ke IPT Ditangguhkan Akibat Covid-19?

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Nov 19, 2020, 02:34 am

Setakat 16 November, sebanyak 50,889 daripada 646.094 pelajar universiti awam, politeknik dan kolej komuniti, kekal di kampus walaupun proses pendaftaran dan kemasukan pelajar ke institusi pembelajaran ini ditangguhkan semasa perintah kawalan pergerakan bersyarat.

 

 

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Mansor Othman berkata, 113,297 pelajar juga berada di kampus institusi pengajian tinggi swasta (IPTS). Walaupun proses pendaftaran pelajar baru dan lama ke kampus, yang sepatutnya selesai pada bulan Oktober lalu, telah ditunda, kementerian telah memberi pertimbangan khusus untuk pelajar yang perlu berada di kampus.

 

Pelajar ini termasuk mereka yang memerlukan kemudahan teknikal, seperti kemudahan makmal di kampus, mereka yang memerlukan persekitaran yang kondusif atau mengalami masalah akses internet. Ini membolehkan mereka terus belajar dalam talian.

 

Selain itu, dalam memastikan pelajar di rumah tidak ketinggalan, kementerian telah memastikan 871 pusat internet di bawah pengawasan kementerian komunikasi dan multimedia digunakan untuk tujuan tersebut.Selain itu, kerajaan juga menyediakan rancangan data akses internet dan alat elektronik kepada pelajar universiti awam dari keluarga B40, serta bantuan tunai sebanyak RM50 kepada semua pelajar baru untuk sesi 2020/2021.

 

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail