Waktu Bila Paling Sesuai untuk Mohon Kerja?

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Feb 18, 2020, 12:11 pm

Pernah tak terfikir kenapa korang gagal ditawarkan sebarang pekerjaan walaupun kelayakan lebih daripada cukup?. Paling menyakitkan, kalau tidak dipanggil langsung ke temuduga. Apa puncanya, adakah disebabkan korang memohon pekerjaan pada waktu yang kurang sesuai?.

 

Kajian daripada portal carian pekerjaan paling popular jobstreet.com menunjukkan, permohonan kerja pada waktu yang tepat akan meningkatkan potensi untuk berjaya ditawarkan pekerjaan. Berikut dikongsikan peak hiring season dalam kalangan majikan pada tahun 2019 dan dijangka pada tahun 2020 pun trend nya masih sama. 

 

 

Jadi, kalau korang hendak mohon kerja pastikan antara bulan Januari- Mac. Kalau terdesak sangat meluat dengan pekerjaan sekarang boleh mohon antara bulan Julai- September. Tetapi Oktober-Disember adalah low hiring season. Maklumlah kebanyakan syarikat sudah nak close account dan buat kiraan bajet untuk tahun hadapan termasuk keperluan untuk mengaji pekerja baru. Selain itu, korang boleh juga semak artikel berkaitan dibawah. Semoga berjaya!. 

 

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail