Kategori Permohonan UPU Online Lepasan STPM dan Setaraf

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Sep 01, 2021, 09:37 am

Senarai kategori permohonan UPU online lepasan STPM dan setaraf. Dalam permohonan UPU online untuk kemasukan ke universiti awam, politeknik bagi program pengajian ijazah sarjana muda, pemohon dibahagikan mengikut 12 kategori permohonan. Berikut dikongsikan permohonan kemasukan ke Universiti Awam bagi Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf.

Berikut pula dikongsikan kategori permohonan kemasukan ke UA bagi Program Pengajian Lepasan Diploma/Setaraf.

Kategori E
Kategori F
Kategori G
Kelayakan Diploma DKM/ DLKM/ DVM/ Lain-lain Diploma:(E1) - DKM/ DLKM(E2) - DVM
(E3) - Diploma IPTS/ Luar Negara/ ILKA/ Lainlain kelayakan 
Kelayakan Setaraf:  (F1) - A-Level (F2) - IB (F3) - Sekolah Sukan  (F4) - STPM (Bukan Tahun Semasa) (F5) - Matrikulasi KPM/ Asasi UA (Bukan Tahun Semasa) (F6) - STAM (Tahun 2018 dan sebelumnya) (F7) - AUSMAT / SAM/ CPU (F8) - Foundation IPTS

Kelayakan Diploma UA/ Politeknik:G1) - Diploma UA (G2) - Diploma Politeknik 

Jadi, pastikan anda memilih kategori yang betul semasa mengemukakan permohonan. Jika tersalah memilih kategori permohonan, anda permohonan UPU Online anda akan ditolak oleh UPU online. 

Suka juga diingatkan, persaingan dalam permohonan UPU ONLINE sangatlah sengit. Ramai yang gagal masih belum tahu punca ramai pemohon gagal dalam permohonan UPUONLINE termasuk permohonan rayuan UPUONLINE walaupun memenuhi syarat kelayakan masuk khas dan umum ke universiti yang ditetapkan. Jadi, untuk memastikan anda berjaya dalam permohonan, boleh semak Tips Susun Pilihan Program Pengajian untuk Berjaya dalam Permohonan UPU yang boleh membantu anda berjaya ditawarkan UPUONLINE. Untuk panduan lain boleh rujuk dibawah:

 

Sekiranya anda gagal dalam permohonan kelak, semak 5 Laluan yang Boleh Anda Lakukan untuk Tetap Sambung Belajar sekiranya gagal dalam permohonan UPUONLINE termasuk UPU RAYUAN. Jika ada yang berjaya ditawarkan ke kursus pengajian bukan pilihan utama, boleh baca dulu perbandingan antara Terima Tawaran UPU Rayuan dalam Kursus Bukan Pilihan Atau Mohon ke IPTS, Mana Lebih Baik?. Semoga berjaya!

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail