Keseluruhan Info Mengenai UPU Online & Laluan Sekiranya Gagal Dalam Permohonan

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Oct 04, 2021, 11:55 am

Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP) dikenali sebagai Unit Pusat Universiti (UPU) pada 1972 hingga 10 Oktober 1995. Mulai 10 Oktober 1995 hingga 31 Disember 2004 UPU dinaiktaraf dan dikenali sebagai Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar IPT (BPKP IPT), Jabatan Pendidikan Tinggi. Mulai 01 Januari 2005, bahagian ini dijenamakan semula dan dikenali sebagai Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP). 

 

Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP), Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia bertanggungjawab untuk mengurus dan menyelaras kemasukan pelajar ke Institusi Pendidikan Tinggi Awam (Universiti Awam, Politeknik, Kolej Komuniti dan Institut Latihan Kemahiran Awam). Perubahan ini adalah selaras dengan penyusunan semula struktur organisasi Kementerian Pendidikan Tinggi pada 01 Januari 2005.

 

Mulai tahun 2019, BPKP sekali lagi dijenamakan semula sebagai Bahagian Kemasukan Pelajar IPTA. Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP), Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia bertanggungjawab untuk mengurus dan menyelaras kemasukan pelajar ke Institusi Pendidikan Tinggi Awam (Universiti Awam, Politeknik, Kolej Komuniti dan Institut Latihan Kemahiran Awam). Perubahan ini adalah selaras dengan penyusunan semula struktur organisasi Kementerian Pendidikan Tinggi pada 01 Januari 2005. Menerusi artikel dikongsikan keseluruhan info mengenai UPU termasuk berita penting, tips permohonan, panduan permohonan, permohonan rayuan dan laluan lain sekiranya gagal dalam permohonan UPU Online. 

 

Berita Penting, Tips dan Panduan Permohonan UPU ONLINE Lepasan SPM Setaraf

Klik untuk semak berita penting terkini dan tips berserta panduan permohonan UPU Online bagi lepasan SPM Setaraf

 

Berita Penting, Tips dan Panduan Permohonan UPU ONLINE Lepasan STPM Setaraf

Klik untuk semak berita penting terkini dan tips berserta panduan permohonan UPU Online bagi lepasan SPM Setaraf

 

Berjaya dalam Permohonan, Terima atau Tolak Tawaran untuk Lepasan SPM Setaraf?

Kepada anda yang berjaya dalam permohonan tetapi dalam program pengajian yang tidak diminati atau bukan universiti pilihan, boleh baca dulu perkongsian untuk anda yang berjaya dalam permohonan, terima atau tolak tawaran UPU Online mana lebih baik?

 

Berjaya dalam permohonan, terima atau tolaj tawaran untuk lepasan STPM Setaraf?

Terima atau tolak tawaran untuk lepasan STPM Setaraf

 

Punca gagal dalam permohonan UPU Online untuk lepasan SPM Setaraf

Klik untuk semak punca gagal dalam permohonan UPU Online SPM Setaraf

 

Punca gagal dalam permohonan UPU Online untuk lepasan STPM Setaraf

Klik untuk semak punca gagal dalam permohonan UPU Online STPM Setaraf

 

Panduan untuk mengemukakan permohonan RAYUAN UPU ONLINE Lepasan SPM & STPM Setaraf

Klik untuk semak panduan permohonan RAYUAN UPU ONLINE

 

Gagal permohonan rayuan Online UPU, apa hala tuju seterusnya untuk lepasan SPM Setaraf?

Gagal dalam permohonan UPU online bagi lepasan SPM Setaraf, boleh klik semak laluan lain untuk tetap sambung belajar jika gagal UPU Online 

 

Gagal permohonan rayuan Online UPU termasuk rayuan Fasa 2, apa hala tuju seterusnya untuk lepasan STPM Setaraf?

Gagal dalam permohonan UPU online bagi lepasan STPM Setaraf, boleh klik semak laluan lain untuk tetap sambung belajar jika gagal UPU Online 

 

Akhir kata semoga perkongsian ini membantu anda membuat persediaan sebelum semasa dan selepas permohonan kelak. Berjaya atau gagal ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Apa yang penting pemilihan program pengajian sangatlah penting selain IPTA. 

 

Semoga berjaya!

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail