8 Universiti di Malaysia Tersenarai dalam Universiti Perubatan Terbaik Dunia 2021

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Apr 22, 2021, 11:27 am

Ranking terbaru 2021 untuk world’s top medical schools didominasi oleh US dan UK dengan Harvard adalah universiti terbaik bidang perubatan dan berada di kedudukan pertama selama 6 tahun bertahun-tahun. 

 

Manakala, Oxford, Stanford, Cambridge dan Johns Hopkins universiti tersenarai dalam top 5 QS World University Rankings, diikuti dengan Sweden’s Karolinska Institutet, the University of California, Los Angeles, Yale, University College London dan, kedudukan ke-10 Imperial College London.

 

Bagi QS World University Rankings bagi kursus perubatan yang ditawarkan oleh universiti di Malaysia pula, 8 universiti tersenarai dalam ranking terbaik dunia. Berikut adalah senarai universiti dengan kedudukan mengikut turutan.

Kedudukan QS World University Rankings adalah berdasarkan empat kriteria: reputasi akademik; reputasi institusi dengan majikan; petikan penyelidikan; dan apa yang dikenali sebagai H-index. Skor untuk kategori pertama diperoleh daripada tinjauan QS terhadap lebih 100,000 ahli akademik di seluruh dunia.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Graduan Perubatan Wajib Lulus BM SPM sebelum Layak Jalani Latihan Perubatan di Hospital Awam - Datuk Seri Dr. Subramaniam, Menteri Kesihatan Malaysia

29 Buah IPT di Seluruh Negara yang Diiktiraf oleh Lembaga Perubatan Malaysia (MMC) untuk Pengajian Perubatan

Senarai Kursus Perubatan di IPTS yang Diiktiraf Majlis Perubatan Malaysia

Cara-cara jadi doktor di Malaysia

Berita terkini berkaitan bidang pendidikan, panduan melanjutkan pengajian dan lain-lain

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail