ADVERTISEMENT
University banner

Kenapa University of Technology Sarawak (UTS) pilihan terbaik?

  • Universiti Teknologi Sarawak (UTS), salah satu daripada universiti berasaskan teknologi baharu di negara ini. Ditubuhkan pada 2013, UTS merupakan satu-satunya universiti yang dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Sarawak.
  • Terletak di tengah-tengah Borneo, UTS menawarkan rangkaian luas program akademik profesional dan berkaitan industri yang relevan dengan keperluan unik Sarawak khususnya dan Malaysia amnya. UTS diiktiraf sebagai satu-satunya universiti TVET di Sarawak dengan matlamat untuk melahirkan modal insan yang berpendidikan dan berkemahiran tinggi untuk industri baharu dan sedang pesat membangun.
  • UTS juga berbangga sebagai satu-satunya universiti di dunia yang dianugerahkan penarafan Platinum berprestij dalam Indeks Bangunan Hijau (GBI) untuk reka bentuk kampusnya dalam mempromosikan kelestarian dalam persekitaran binaan dan penggunaan tenaga. Reka bentuk kampus sangat mengagumkan, sangat cantik dan sangat menakjubkan. Suasana moden dalam kepungan hutan hujan dan alam semula jadi ini akan menyediakan persekitaran pembelajaran yang paling kondusif untuk pelajar kita.
  • Universiti telah melabur banyak dalam kemudahan pengajaran-pembelajaran, terutamanya peralatan makmal terkini, infrastruktur dan perkhidmatan ICT, dan sumber lain untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D). Aktiviti R&D kami sangat berkait rapat dan bekerjasama dengan rakan kongsi industri dan agensi kerajaan.
  • Universiti Teknologi Sarawak (UTS) merupakan kemuncak kepada visi dan komitmen Negeri Sarawak dalam menubuhkan sebuah institusi pengajian tinggi bertaraf dunia bagi menerajui pembangunan dan pengeluaran sumber manusia teknikal bagi Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE).
  • UTS komited untuk memudahkan akses pelajar kepada pendidikan universiti bertaraf dunia mampu milik yang memupuk pemimpin kreatif dan keusahawanan melalui pendidikan luas dalam sains dan teknologi sambil menggabungkan faedah kerjaya pendekatan yang diterapkan untuk penyelidikan dan peluang kerjaya berkaitan SCORE.
  • Terletak di Sibu, salah satu pintu masuk utama ke SCORE, kampus UTS dilengkapi dengan kemudahan terkini yang terkini untuk memudahkan aktiviti pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan yang diperlukan dalam penghasilan graduan yang diperlukan oleh industri dalam SCORE.
  • Di samping itu, UTS akan dilengkapi dengan Taman Sains & Teknologinya sendiri, yang akan membawa peluang penyelidikan dan keusahawanan yang luas melalui kerjasama industri dan pendidikan tempatan dan antarabangsa.
  • Melalui kerjasama rapatnya dengan Universiti Kuala Lumpur, salah satu universiti teknikal terkemuka di Malaysia dengan lebih 20,000 pelajar di seluruh negara, UTS menyasarkan untuk melengkapkan pertumbuhan dan memenuhi keperluan sumber manusia dan industri SCORE.
  • UTS kini menjalankan  Program Degree Transfer program dengan lima universiti terkemuka luar negara iaitu Murdoch University dari Australia; Universiti Essex, Universiti Birmingham & Universiti Portsmouth dari United Kingdom; dan Universiti Canterbury dari New Zealand.

Gambaran Umum

Jenis institusi Universiti Swasta
Pengambilan Feb,Mar,Apr,May,Jun,Sep,Dec
Lokasi Kampus Sibu
Jumlah Kursus 28 Kursus ditawarkan
Tutup Lihat lagi

Lokasi University of Technology Sarawak (UTS)

University of Technology Sarawak (UTS)
University of Technology Sarawak
No.1 Jalan Universiti,
96000 Sibu, Sarawak, Malaysia


[email protected]
Malaysia: +084 311888

Sila isi maklumat dibawah untuk menghubungi University of Technology Sarawak (UTS)

Berminat melanjutkan pengajian ke University of Technology Sarawak (UTS) di Malaysia?

logo
Kaunselor kami akan membantu anda memilih kursus pengajian yang bersesuaian dengan kelayakan akademik anda. Isi maklumat dibawah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara PERCUMA.
Talk to us

Ada pertanyaan?

Hendak ketahui lebih lanjut mengenai University of Technology Sarawak (UTS)?

Perlukan
bantuan?
mail