Siri VII : Senarai Keseluruhan Program Pengajian Berserta Syarat Kelayakan Mengikut Program yang Ditawarkan Oleh UMS dan UMP

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Feb 02, 2017, 07:59 pm

Perkongsian keseluruhan program yang ditawarkan oleh universiti awam menerusi portal UPU kelak diteruskan dengan siri ke VII iaitu melibatkan Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Universiti Malaysia Pahang (UMP). Seperti biasa kami ingatkan semula, perkongsian ini melibatkan semua kategori permohonan iaitu bermula dengan SPM, STPM, Matrikulasi/Asasi/ Diploma/ Setaraf dan STAM.

 

Sebagai makluman, permohonan untuk ke Politeknik Premier tidak ditawarkan kepada pemohon lepasan SPM ianya hanya ditawarkan kepada pemohon  lepasan STPM, Matrikulasi/Asasi/Diploma/Setaraf dan STAM sahaja.  Bagi anda yang terlepas perkongsian sebelum ini, klik Siri I (UPSI), Siri II (UiTM), Siri III (UTeM), Siri IV (UniSZA), Siri VI (UTHM,UMT).

 

UNIVERSITI MALAYSIA SABAH

    

SYARAT KELAYAKAN PROGRAM MENGIKUT KATEGORI PERMOHONAN DI UMS

Seperti mana yang dijanjikan, kami kongsikan senarai keseluruhan program pengajian dan syarat kelayakan yang ditawarkan oleh UMS dalam permohonan UPU yang akan dibuka pada 6 Februari kelak. Anda boleh klik  pautan di bawah mengikut kategori permohonan masing-masing.  

  • Pemohon lepasan SPM (Kategori A, Aliran sains)
  • Pemohon lepasan SPM (kategori A, Aliran Sastera) (Tiada kursus yang ditawarkan)
  • Pemohon lepasan SPM (Kategori B, Aliran Sains) (Tiada kursus yang ditawarkan)
  • Pemohon lepasan SPM (Kategori B, Aliran Sastera) (Tiada kursus yang ditawarkan)

   

MAKLUMAN PENTING : Pemohon kategori A adalah pemohon yang menggunakan kelayakan SPM tahun 2016 sahaja manakala Pemohon kategori B adalah pemohon yang menggunakan kelayakan SPM  tahun 2014 atau 2015. Hanya dua kategori ini sahaja yang dibuka untuk permohonan UPU untuk pemohon lulusan SPM bagi sesi akademik 2017/2018. Di UMS, permohonan untuk kategori B tidak dibuka.

 

 

 

 

 

UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG (UMP)

    

SYARAT KELAYAKAN PROGRAM MENGIKUT KATEGORI PERMOHONAN DI UMP

  Berikut dikongsikan syarat kelayakan mengikut kategori  permohonan

 

MAKLUMAN PENTING : Pemohon kategori A adalah pemohon yang menggunakan kelayakan SPM tahun 2016 sahaja manakala Pemohon kategori B adalah pemohon yang menggunakan kelayakan SPM  tahun 2014 atau 2015. Hanya dua kategori ini sahaja yang dibuka untuk permohonan UPU untuk pemohon lulusan SPM bagi sesi akademik 2017/2018.

  

 

 

Diharapkan dengan perkongsian ini membantu anda untuk membuat persediaan sebelum permohonan UPU dibuka kelak. Anda juga boleh memuat turun dan mencetak program serta kelayakan itu. Bagi perkongsian universiti awam yang seterusnya, nantikan dalam siri ke VII iaitu UKM, UMK, UM.  

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail