University banner

Kenapa UUM - Universiti Utara Malaysia pilihan terbaik?

  • Universiti Utara Malaysia (UUM) adalah sebuah universiti awam yang terletak di bandar Sintok, Kedah. Ia adalah antara beberapa universiti awam yang diberi status autonomi oleh Kementerian Pengajian Tinggi.
  • Ditubuhkan pada tahun 1984, UUM adalah universiti awam Malaysia keenam yang akan didirikan, dan semata-mata ditubuhkan untuk pendidikan dalam bidang pengurusan.
  • Kolej Perniagaannya (COB) mempunyai kira-kira 500 staf akademik yang menjadikannya kolej perniagaan dengan bilangan staf akademik terbesar di negara ini. Selain itu, UUM telah menduduki tempat yang sangat tinggi dalam SETARA (bintang 5), MyRA dan Top Business Sch00l (TBS).
  • Program UUM mempunyai tiga fakulti yang dipanggil Kolej Akademik: Kolej Perniagaan, Kolej Seni dan Sains, dan Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Kajian Antarabangsa. 
  • UUM adalah universiti pertama yang melaksanakan optik gentian dalam infrastruktur rangkaian kampus untuk mempromosikan teknologi dalam pendidikan serta memastikan maklumat dan perkembangan terkini pelajar mereka. 
  • Dalam masa terdekat, UUM merancang menawarkan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dalam Pengurusan Golf dengan Akademi Golf Malaysia.
  • Dari segi pencapaian dan anugerah, UUM telah mengambil bahagian dan memenangi pingat di beberapa pameran seperti Pameran Teknologi Malaysia, Pameran Teknologi dan Penciptaan Antarabangsa, Pameran Penciptaan Antarabangsa Seoul dan Persidangan Antarabangsa Institusi Pengajian Tinggi.

Gambaran Umum

Jenis institusi Universiti Awam
Pengambilan Jan,May,Jun,Sep
Lokasi Kampus N/A
Jumlah Kursus 39 Kursus ditawarkan
Tutup Lihat lagi

Lokasi UUM - Universiti Utara Malaysia

UUM - Universiti Utara Malaysia
Universiti Utara Malaysia,
06010 Sintok
Kedah.


[email protected]
Malaysia: +604 928 4000

Sila isi maklumat dibawah untuk menghubungi UUM - Universiti Utara Malaysia

Berminat melanjutkan pengajian ke UUM - Universiti Utara Malaysia di Malaysia?

logo
Kaunselor kami akan membantu anda memilih kursus pengajian yang bersesuaian dengan kelayakan akademik anda. Isi maklumat dibawah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara PERCUMA.
Talk to us

Ada pertanyaan?

Hendak ketahui lebih lanjut mengenai UUM - Universiti Utara Malaysia?

Institusi lain yang mungkin anda berminat

Perlukan
bantuan?
mail