University banner

Kenapa USM - Universiti Sains Malaysia pilihan terbaik?

  • Universiti Sains Malaysia (USM) adalah universiti awam kedua yang ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1969 dan mula-mula dikenali sebagai Universiti Pulau Pinang.
  • Bermula dari pendaftaran 57 pelajar berasaskan sains, USM berkembang maju dan menawarkan program sarjana dan pascasiswazah kepada 20,000 pelajar tempatan dan antarabangsa.
  • USM terdiri daripada tiga buah kampus, kampus utama di Pulau Pinang, sebuah kampus kejuruteraan di Nibong Tebal, Pulau Pinang dan sebuah kampus kesihatan di Kubang Kerian, Kelantan.
  • USM mempunyai 24 buah fakulti dan 26 pusat penyelidikan untuk mahasiswa dan siswazah untuk melanjutkan pengajian dan penyelidikan mereka.
  • Dipilih sebagai universiti APEX oleh Kementerian Pengajian Tinggi sebagai universiti yang paling berpotensi untuk kecemerlangan dalam inovasi dan penyelidikan, USM terus memenuhi janjinya dengan menyampaikan penyelidikan, kemudahan lestari dan rancangan inovatif jangka panjang.
  • Dedikasi mereka kepada kualiti telah memperolehi status pengesahan Badan Kelayakan Malaysia untuk program mereka, sementara penyelidikan mereka telah membawa mereka ke dalam kerjasama dengan syarikat-syarikat seperti Audi, MAKNA, MIROS dan universiti-universiti dari Emiriah Arab Bersatu.

Gambaran Umum

Jenis institusi Universiti Awam
Pengambilan Feb,Jun,Sep
Lokasi Kampus Kuala Lumpur
Jumlah Kursus 94 Kursus ditawarkan
Tutup Lihat lagi

Lokasi USM - Universiti Sains Malaysia

USM - Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia 
11800 USM
Pulau Pinang Malaysia


[email protected]
Malaysia: +604 653 3888

Sila isi maklumat dibawah untuk menghubungi USM - Universiti Sains Malaysia

Berminat melanjutkan pengajian ke USM - Universiti Sains Malaysia di Malaysia?

logo
Kaunselor kami akan membantu anda memilih kursus pengajian yang bersesuaian dengan kelayakan akademik anda. Isi maklumat dibawah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara PERCUMA.
Talk to us

Ada pertanyaan?

Hendak ketahui lebih lanjut mengenai USM - Universiti Sains Malaysia?

Institusi lain yang mungkin anda berminat

Perlukan
bantuan?
mail