University banner

Kenapa UMT - Universiti Malaysia Terengganu pilihan terbaik?

  • Universiti Malaysia Terengganu pertama kali ditubuhkan sebagai Pusat Perikanan dan Sains Marin Universiti Putra Malaysia di Mengabang Telipot pada tahun 1979.
  • UPM memutuskan untuk menubuhkan sebuah kampus cawangan di Mengabang Telipot pada tahun 1996 dan ia dinamakan Universiti Putra Malaysia Terengganu (UPMT ).
  • UPMT menjadi Kolej Universiti Terengganu (KUT) pada tahun 1999, yang kemudiannya dinamakan Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (KUSTEM) apabila ia secara rasmi menjadi institusi pengajian tinggi awam ke-14 di Malaysia pada tahun 2001.
  • Pada tahun 2007, KUSTEM dinamakan semula sebagai Universiti Malaysia Terengganu. Terdapat lima fakulti di UMT yang mengkhususkan diri dalam Sains dan Teknologi, Pengurusan dan Ekonomi, Agroteknologi dan Sains Makanan, Kajian Maritim dan Sains Marin serta Pembangunan Sosial.
  • UMT terus menjadi universiti awam yang menekankan pada Sains, Teknologi dan Pengurusan Sumber Asli. Graduan dari UMT mempunyai tahap profesionalisme dan disiplin diri yang tinggi kerana kursus dan penyelidikan yang dijalankan sensitif terhadap idea-idea dalam pengurusan dan responsif terhadap perubahan semasa dalam industri.

Gambaran Umum

Jenis institusi Universiti Awam
Pengambilan Jun,Sep
Lokasi Kampus Kuala Lumpur
Jumlah Kursus 34 Kursus ditawarkan
Tutup Lihat lagi

Lokasi UMT - Universiti Malaysia Terengganu

UMT - Universiti Malaysia Terengganu
Universiti Malaysia Terengganu (UMT)
21030 Kuala Terengganu,
Terengganu, MALAYSIA


[email protected]
Malaysia: +609 668 4219

Sila isi maklumat dibawah untuk menghubungi UMT - Universiti Malaysia Terengganu

Berminat melanjutkan pengajian ke UMT - Universiti Malaysia Terengganu di Malaysia?

logo
Kaunselor kami akan membantu anda memilih kursus pengajian yang bersesuaian dengan kelayakan akademik anda. Isi maklumat dibawah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara PERCUMA.
Talk to us

Ada pertanyaan?

Hendak ketahui lebih lanjut mengenai UMT - Universiti Malaysia Terengganu?

Institusi lain yang mungkin anda berminat

Perlukan
bantuan?
mail