University banner

Kenapa Kolej Yayasan Sabah pilihan terbaik?

  • Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS) kini berusia kira-kira 30 tahun. Sejarah awal penubuhan kolej tersebut bermula dengan penubuhan Institut Pembangunan Insan (IPI) pada tahun 1990. Institut berkenaan ditubuhkan bertujuan untuk membantu belia yang datang dari kawasan pendalaman Sabah untuk mengikuti latihan kemahiran.
  • Pada tahun 1994, institut tersebut dinaik taraf menjadi Kolej Komuniti Yayasan Sabah (KKYS), yang mana penubuhannya berdasarkan konsep Persatuan Kolej Komuniti Kanada (ACCC). KKYS kemudian berfungsi sebagai pusat latihan berdaftar (MLVK) dan mula memperkenalkan Program Diploma secara dalaman dan program diploma kerjasama antara KKYS dan UTM.
  • Sejajar dengan perkembangan semasa yang memberi tumpuan kepada pendidikan TVET, maka pada tahun 2016 kolej telah diberi imej baharu dengan turut memberi fokus kepada pendidikan teknikal dan vokasional. Hala tuju ini membawa pertukaran nama kolej kepada Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS).
  • Pada tahun 2002, kolej komuniti itu telah dijenamakan semula menjadi Kolej Yayasan Sabah (KYS) dan didaftar di bawah Akta IPTS 1966 (Akta 555 dan Akta LAN 556) diurus oleh KKYS Sdn. Bhd dan dimiliki penuh oleh Yayasan Sabah.
  • Lebih kurang 10 program diploma akademik dan 15 program kemahiran telah ditawarkan kepada pelajar tempatan. Selain program dalaman, program-program yang ditawarkan juga merupakan program francais daripada beberapa universiti dan kolej universiti. 
  • Pada ketika ini, seramai 541 orang pelajar sedang mengikuti pengajian di kolej teknikal berkenaan.
  • Dalam tempoh penubuhannya, KTYS telah melahirkan seramai 6,666 orang graduan dalam pelbagai bidang kemahiran. Sebahagian daripada graduan tersebut turut mengusahakan perniagaan seperti bengkel kereta, kontraktor, juru elektrik dan lain-lain. Terdapat juga dalam kalangan graduan yang bekerja di dalam sektor kerajaan dan swasta di negeri ini.
  • Menariknya, para pelajar layak memohon pelbagai biasiswa dan bantuan pendidikan antaranya adalah Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Majlis Amanah Rakyat (MARA), Yayasan Sime Darby, Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah (BKNS), Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) dan Zakat Pendidikan Sabah.

Gambaran Umum

Jenis institusi Kolej Swasta
Pengambilan Jan
Lokasi Kampus Kota Kinabalu
Jumlah Kursus 11 Kursus ditawarkan
Tutup Lihat lagi

Kursus & Struktur Yuran

Tutup Lihat lagi

Lokasi Kolej Yayasan Sabah

Kolej Yayasan Sabah
City Campus, Sembulan,
Jalan Ibu Pejabat JKR, Off Jalan Mat Salleh,
88100 Kota Kinabalu, Sabah.

Technical Campus, Likas
Jalan Dewan Bahasa & Pustaka, Off Jalan Sulaman,
Teluk Likas,


Malaysia: +088 239 639

Sila isi maklumat dibawah untuk menghubungi Kolej Yayasan Sabah

Berminat melanjutkan pengajian ke Kolej Yayasan Sabah di Malaysia?

logo
Kaunselor kami akan membantu anda memilih kursus pengajian yang bersesuaian dengan kelayakan akademik anda. Isi maklumat dibawah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara PERCUMA.
Talk to us

Ada pertanyaan?

Hendak ketahui lebih lanjut mengenai Kolej Yayasan Sabah?

Institusi lain yang mungkin anda berminat

Perlukan
bantuan?
mail