Info Lengkap Bidang Pengajian Diploma dan Ijazah Penyelenggaraan Pesawat (Aircraft Maintenance) & Potensi Kerjaya di Malaysia

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Jan 19, 2022, 09:06 am

Pernahkah anda duduk di lapangan terbang dan tertanya-tanya mengapa pesawat kelihatan tidak pernah berehat dari penerbangan? Nah, itu kerana ada orang yang bekerja di belakang tabir untuk memastikan pesawat berada dalam keadaan terbaik sepanjang tahun!. Tetapi siapa mereka disebalik takbir itu sebenarnya? 

 

 

Mereka adalah jurutera dan juruteknik penyelenggaraan pesawat yang dilatih untuk membaiki dan menyelenggara pesawat, seterusnya menjadi salah seorang paling penting untuk memastikan keselamatan penumpang di dalam pesawat. Jika anda sentiasa tertarik dengan pesawat dan cara ia berfungsi, artikel panduan ini akan meneroka semua yang anda perlu tahu tentang kursus diploma dan ijazah sarjana muda penyelenggaraan pesawat di Malaysia!

 

Asas Penyelenggaraan Pesawat

Penyelenggaraan pesawat adalah berkaitan dengan pemeriksaan, pembaikan, pengubahsuaian, penggantian dan baik pulih peralatan pesawat untuk memastikan pesawat berada dalam keadaan optimum dan yang paling penting, selamat untuk terbang.

 

 

Pesawat, seperti kapal terbang dan helikopter, selalunya tertakluk kepada penyelenggaraan rutin selepas beberapa jam penerbangan atau kitaran penerbangan. Pada masa ini, jurutera dan juruteknik penyelenggaraan pesawat melakukan kerja-kerja pemeriksaan (maintenance tasks) untuk memastikan kualiti dan kelayakan udara pesawat. 

 

Beberapa tugas termasuk menggantikan komponen yang haus atau rosak, menguji operasi enjin untuk mengesan kerosakan dan memeriksa bahagian enjin seperti bilah turbin dan silinder yang haus, meleding atau bocor. Jika terdapat kerosakan yang serius, maintenance planning akan dilakukan bagi menentukan sama ada jurutera atau juruteknik akan melakukan base maintenance, line maintenance, defects maintenance atau heavy maintenance. 

 

Sebagai sebahagian daripada pengajian, anda akan melengkapkan diri anda dengan pengetahuan dan kemahiran untuk memeriksa komponen dan sistem pesawat, mendiagnosis masalah berkaitan pesawat dan membetulkan isu ini dengan sewajarnya. Anda juga akan mendapat pemahaman tentang keperluan undang-undang yang berkaitan dengan operasi pesawat komersial.

 

Kelayakan untuk Memohon Kursus Penyelenggaraan Pesawat

Syarat dan Kelayakan Kemasukan Umum 

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan kelayakan penyelenggaraan pesawat selepas SPM. Apa yang dikongsikan ini adalah kelayakan umum dan minimum untuk semua IPTA/IPTS yang menawarkannya. Untuk kelayakan khas ianya bergantung kepada institusi yang menawarkannya. 

 • Diploma Penyelenggaraan Pesawat
  • Jika anda bercadang untuk mengikuti Diploma Penyelenggaraan Pesawat, berikut adalah syarat kemasukan umum yang anda perlu penuhi:
   • SPM/O-Level: Minimum 3 kredit termasuk Matematik, dan lulus dalam Bahasa Inggeris
   • Sesetengah institusi juga mungkin memerlukan anda mempunyai kepujian dalam mata pelajaran Sains.
   • Diploma dalam Penyelenggaraan Pesawat biasanya mengambil masa kira-kira 2.5 tahun hingga 3 tahun untuk tamat pengajian. 
 • Ijazah dalam Penyelenggaraan Pesawat
  • Untuk mengikuti Ijazah dalam Penyelenggaraan Pesawat, anda secara amnya memerlukan:
   • STPM : Minimum 3C termasuk Matematik & 1 subjek sains 
   • Diploma : PNGK minima 2.50
   • Asasi Sains : PNGK minima 2.00
  • Tempoh pengajian Ijazah dalam Penyelenggaraan Pesawat biasanya mengambil masa kira-kira 3 hingga 4 tahun untuk tamat pengajian
 • Nota Penting: Keperluan kemasukan untuk sesetengah universiti mungkin lebih tinggi, jadi adalah penting untuk anda meneliti butiran dengan teliti.

 

Kelayakan Penyelenggaraan Pesawat Terbang Profesional

Industri penyelenggaraan pesawat sangat dikawal selia kerana sebarang kesilapan kecil boleh mengakibatkan pesawat terhempas dengan nyawa terkorban. Oleh itu, pihak berkuasa penerbangan di seluruh dunia memerlukan jurutera dan juruteknik penyelenggaraan pesawat dilesenkan untuk menjalankan kerja penyelenggaraan pesawat.

Terdapat beberapa badan yang dilantik sebagai pihak berkuasa penerbangan yang mengawal selia aktiviti penerbangan mengikut geografi yang berbeza. Berikut adalah antara beberapa badan berkuasa penerbangan di dunia :

 • Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) , sebelum ini dikenali sebagai Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCAM), untuk Malaysia
 • Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah (EASA) untuk Kesatuan Eropah
 • Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS) untuk Singapura
 • Pihak Berkuasa Keselamatan Penerbangan Awam (CASA) untuk Australia
 • Pihak berkuasa ini mengeluarkan lesen penyelenggaraan pesawat profesional yang membolehkan anda menjadi Jurutera Penyelenggaraan Pesawat Berlesen (LAME) atau Juruteknik Penyelenggaraan Pesawat (AMT).

 

Apakah lesen yang diperlukan untuk menjadi profesional penyelenggaraan pesawat di Malaysia?

 • Di Malaysia, pihak berkuasa penerbangan adalah Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM). CAAM mengeluarkan Lesen Penyelenggaraan Pesawat (AML) DCAM Part-66, iaitu lesen untuk menjadi profesional dalam penyelenggaraan pesawat berlesen.

 

Terdapat beberapa kategori di bawah lesen ini, yang membezakan antara juruteknik penyelenggaraan pesawat dan jurutera penyelenggaraan pesawat. Kategori lesen yang berbeza akan membolehkan anda melakukan pelbagai jenis tugas penyelenggaraan pesawat. 

 • Kategori A (Juruteknik Penyelenggaraan Pesawat) : Membolehkan anda mengeluarkan sijil pelepasan ke perkhidmatan (CRS) berikutan penyelenggaraan talian berjadual kecil dan pembetulan kecacatan mudah dengan keistimewaan pensijilan terhad.
 • Kategori B1 (Jurutera Penyelenggaraan Pesawat – Mekanikal) : Membolehkan anda mengeluarkan sijil pelepasan ke perkhidmatan (CRS) dan sijil kelayakan pesawat berikutan penyelenggaraan struktur pesawat, enjin, mekanikal dan sistem elektrik. Lesen ini juga meliputi keistimewaan pensijilan Kategori A.
 • Kategori B2 (Jurutera Penyelenggaraan Pesawat – Avionik) : Membolehkan anda mengeluarkan sijil pelepasan kepada perkhidmatan (CRS) berikutan penyelenggaraan sistem avionik, elektrik dan elektronik yang digunakan untuk navigasi, komunikasi dan kawalan penerbangan. Lesen ini tidak meliputi keistimewaan pensijilan Kategori A.

 

Tahukah Anda: Sijil pelepasan ke perkhidmatan (CRS) mesti dikeluarkan sebelum penerbangan selepas selesai sebarang penyelenggaraan. Ianya bagi memastikan pesawat itu selamat untuk penerbangan.

 

Keperluan untuk mendapatkan Lesen Penyelenggaraan Pesawat DCAM Part-66

 • Untuk memohon Lesen Penyelenggaraan Pesawat Bahagian-66 DCAM, anda mesti berumur sekurang-kurangnya 21 tahun dan lulus SPM dengan kredit dalam Bahasa Inggeris .
 • Pendidikan formal, seperti memiliki diploma atau ijazah, tidak diperlukan jika anda mempunyai pengalaman praktikal penyelenggaraan pesawat yang berkaitan. Walau bagaimanapun, mendaftarkan diri anda di pusat latihan akan melengkapkan anda dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan. Di samping itu, banyak institusi juga akan memberikan anda pengalaman praktikal dan latihan industri yang mencukupi, yang akan membantu apabila anda mengambil peperiksaan profesional kelak anda.
 • Anda boleh memohon peperiksaan pelesenan terus melalui CAAM atau melalui organisasi latihan yang diluluskan .

 

Cara Mendapatkan Lesen Penyelenggaraan Pesawat EASA Part-66

 • Lesen Penyelenggaraan Pesawat Bahagian-66 Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah (EASA) yang ditawarkan oleh beberapa institusi di Malaysia adalah lesen penyelenggaraan pesawat profesional yang serupa tetapi terdapat beberapa perbezaan. Sebagai contoh,  lesen EASA melayakkan anda bekerja di luar negara kerana ia diiktiraf di Kesatuan Eropah (cth UK, Perancis, Jerman, Belanda) dan negara terpilih di luar negara. Walau bagaimanapun, jika anda ingin berlatih di Malaysia, anda perlu mendapatkan lesen DCAM, yang secara amnya hanya diiktiraf di Malaysia.

 

Nota Penting: CAAM tidak lagi menyokong penukaran lesen EASA kepada lesen DCAM. Anda perlu mengambil set lengkap peperiksaan profesional untuk mendapatkan lesen DCAM.

 

Laluan pendidikan bidang penyelenggaraan pesawat

 • Selepas SPM atau O-Level, anda boleh mengambil Diploma Penyelenggaraan Pesawat atau pra-universiti atau kursus asas, yang akan membawa anda ke ijazah.
 • Selepas tamat Diploma atau Ijazah dalam Penyelenggaraan Pesawat, anda boleh mendapatkan kelayakan penyelenggaraan pesawat profesional (cth DCAM Part-66 AML untuk bekerja di Malaysia, EASA Part-66 AML untuk Eropah, dll.) untuk dapat mengesahkan kelayakan udara sesebuah kapal terbang. Ini boleh dilakukan sama ada sepenuh masa atau sambilan semasa bekerja dan menimba pengalaman praktikal.
 • Ambil perhatian bahawa lesen DCAM Part-66 hanya sah selama 2 tahun dan tertakluk kepada pembaharuan.

 

Apakah yang Anda Akan Belajar dalam Kursus Penyelenggaraan Pesawat?

Antara subjek atau topik yang akan anda belajar semasa kursus Diploma Penyelenggaraan Pesawat dan Ijazah Penyelenggaraan Pesawat atau kelayakan profesional termasuk:

 • Matematik
 • Fizik
 • Amalan Penyelenggaraan
 • Bahan dan Perkakasan
 • Asas Elektrik
 • Gear Pendaratan Pesawat
 • Hidraulik dan Pneumatik Pesawat
 • Sistem Instrumen dan Avionik
 • Enjin Omboh
 • Enjin Turbin Gas

 

Petanda Jika Bidang Penyelenggaraan Pesawat Sesuai untuk Anda

Jika anda sentiasa tertarik dengan cara pesawat berfungsi dan tidak kisah mengotorkan tangan anda, bidang penyelenggaraan pesawat adalah kerjaya yang sesuai untuk anda! Berikut adalah beberapa sebab anda perlu sambung belajar dalam bidang penyelenggaraan pesawat.

 • Anda mempunyai kebolehan untuk membetulkan sesuatu
  • Adakah anda gemar membongkar dan memasang semula objek di sekeliling anda untuk memahami cara ia berfungsi? Sama ada barangan isi rumah yang ringkas atau mesin yang kompleks, menemui dan mempertingkatkan kerja dalaman mesin memberikan anda rasa kepuasan dan pencapaian. Jika ya, anda adalah juruteknik/jurutera yang dicari dalam bidang penyelenggaraan pesawat. 
 • Anda seorang yang hands-on
  • Adakah anda jenis orang yang lebih suka bekerja dengan mesin berbanding manusia pada bila-bila masa? Jika anda berminat untuk mengotorkan tangan anda untuk menyelesaikan masalah, kerjaya ini mungkin sesuai untuk anda. Juruteknik dan jurutera penyelenggaraan pesawat mesti memiliki tahap kemahiran teknikal yang tinggi untuk memastikan ketepatan dan kualiti dalam kerja mereka, serta memastikan keselamatan pesawat berdasarkan piawaian industri.
 • Anda seorang yang sangat terperinci
  • Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang penyelenggaraan pesawat, anda mesti memerhatikan perincian kerana anda akan bekerja dengan komponen struktur besar dan kecil dalam pesawat, sebagai tambahan kepada komponen penting yang lain. Anda juga mesti dapat mengesan perubahan kecil cara pesawat berprestasi dan menyelesaikan masalah dengan berkesan untuk memastikan kelayakan udara yang optimum seterusnya menjamin keselamatan penumpang.

 

Kemahiran yang Diperlukan untuk Mempelajari Kursus Penyelenggaraan Pesawat?

Berikut ialah beberapa kemahiran dan kualiti utama yang anda perlu kembangkan untuk berjaya dalam program Penyelenggaraan Pesawat.

 • Kemahiran organisasi yang baik
  • Jurutera dan juruteknik penyelenggaraan pesawat mesti mengekalkan inventori teliti komponen yang diperlukan untuk pembaikan dan penggantian peralatan, selain mendokumentasikan dengan teliti semua pemeriksaan pra-penerbangan dan penyelenggaraan pesawat antara penerbangan. Sama pentingnya untuk mengetahui prosedur mana yang perlu diutamakan untuk memastikan semua pemeriksaan yang diperlukan dilakukan, tanpa sebarang kesilapan. Anda juga mungkin dikehendaki bekerja pada hujung minggu dan pada waktu malam, jadi bersedialah untuk menguruskan kehidupan anda.
 • Kemahiran membuat keputusan yang baik
  • Pembuatan keputusan berasaskan risiko adalah penting kerana jurutera penyelenggaraan pesawat sudah semestinya perlu membuat keputusan tentang keadaan komponen pesawat, jenis haus dan lusuh yang boleh diterima, serta bahagian yang perlu dibaiki atau diganti. Keputusan ini mempunyai akibat kritikal dan mesti dibuat dengan berhati-hati dengan pertimbangan yang tinggi.
 • Kemahiran menyelesaikan masalah yang baik
  • Salah satu peranan utama jurutera penyelenggaraan pesawat adalah untuk membezakan masalah dalam pesawat dan mencari penyelesaian yang cepat dan selamat untuk isu yang berlaku. Kebolehan untuk menyelesaikan masalah ini mesti digandingkan dengan pengetahuan teknikal yang baik untuk memastikan penyelesaian yang paling selamat dan cekap digunakan, termasuklah melibatkan aplikasi pengetahuan dari beberapa bidang antaranya bidang matematik dan prinsip kejuruteraan.
  •  

   Jangan risau jika anda masih belum menguasai mana-mana kemahiran yang disenaraikan. Sekiranya anda sambung belajar dalam kursus penyelenggaraan pesawat, tenaga pengajar akan melengkapkan anda dengan kemahiran yang diperlukan dan menyediakan anda untuk menghadapi cabaran seiring dengan tuntutan dalam kerjaya ini. 

    

   Apakah Pilihan Kerjaya Yang Anda Ada Dengan Kelayakan Penyelenggaraan Pesawat?

   Selepas menamatkan kursus penyelenggaraan pesawat, anda berpeluang untuk menjawat jawatan berikut : 

   • Juruteknik Penyelenggaraan Pesawat
   • Jurutera Penyelenggaraan Pesawat (Mekanikal)
   • Jurutera Penyelenggaraan Pesawat (Avionik)
   • Juruteknik Pembaikan Komponen Aero
   • Jurutera Jaminan Kualiti
   • Inspektor Kelayakan Udara
   • Jurutera Perkhidmatan Teknikal

Jika anda meneruskan kerjaya di luar negara, anda mungkin perlu mendapatkan kelayakan profesional yang berkaitan (cth . Lesen Penyelenggaraan Pesawat EASA Part-66 untuk Eropah, Lesen Penerbangan Awam Am (GCAA) untuk Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk memajukan kerjaya anda. 

Kepada anda yang berminat untuk sambung belajar selepas SPM boleh  yang diletakkan. Bagi yang ingin sambung pra universiti lain selain diploma, dan kemudian terus bergelar jurutera penyenggaraan pesawat boleh semak berserta syarat kelayakan akademik semasa SPM dan pra-universiti.  

Untuk perkongsian lengkap laluan pendidikan dan kerjaya bagi kursus pengajian popular yang lain, boleh follow sosial media kami twitter, facebook, instagram, tiktok selain website rasmi afterschool.my versi bahasa melayu. Semoga berjaya!

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail