Full Time Study vs Part Time Study, Mana Lebih Baik?

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Oct 04, 2021, 11:09 am

Belajar sepenuh masa dan belajar sambil bekerja mempunyai kelebihan dan kekurangan, jadi kami akan membandingkan kedua-duanya dari segi kewangan, masa, dan pengalaman.

 

Kewangan

Sekiranya anda bekerja sambil belajar anda tidak perlu risau mengenai masalah kewangan dan tidak perlu membuat pinjaman pendidikan untuk sambung belajar. Selain dapat meringankan beban kewangan ibu bapa, anda juga dapat mengelak daripada berhutang selepas tamat belajar. Berbanding dengan mereka yang belajar sepenuh masa, mereka harus bergantung sepenuhnya kepada elaun bulanan pinjaman atau keluarga yang jumlahnya tidaklah banyak cukup sekadar menampung perbelanjaan. Tamat pengajian terpaksa membuat bayaran balik pinjaman walaupun belum memperolehi pekerjaan. Kesimpulannya, bekerja sambil belajar dapat memberikan kebebasan kewangan dan mengelak berbuat hutang berbanding mereka yang sambung belajar secara full time.

 

Masa

Kedua, masa adalah faktor pertimbangan antara belajar sepenuh masa dan bekerja samil belajar. Belajar sepenuh masa membolehkan pelajar mempunyai lebih banyak masa untuk menumpukan pada tugas dan ujian yang diberi oleh pensyarah. Akhirnya, kebanyakan pelajar sepenuh masa dapat memperoleh keputusan yang lebih baik berbanding pelajar yang bekerja kerana mereka dapat menghabiskan masa mereka untuk belajar tanpa gangguan lain.

 

Sebaliknya, pelajar yang bekerja sambil belajar mungkin tidak mempunyai cukup masa untuk menumpukan perhatian mereka berbanding pelajar yang belajar sepenuh masa. Kesimpulannya, pelajar perlu mempertimbangkan faktor masa sebelum mereka membuat keputusan untuk belajar sepenuh masa atau bekerja sambil belajar.

 

Pengalaman

Faktor ketiga adalah pengalaman. Pengalaman adalah sesuatu yang tidak boleh dijual beli. Di universiti, anda boleh mendapatkan pengalaman dengan menyertai kelab dan pertubuhan atau menyertai pelbagai aktiviti dan bengkel. Selain itu, kursus anda juga membolehkan anda mendapat pendedahan melalui projek, seperti projek majikan, dan magang, di mana anda bekerja dengan majikan untuk membantu mereka menyelesaikan masalah mereka.

 

Jika anda bekerja sambil belajar, anda dapat memperoleh pengalaman yang tidak akan anda pelajari di dalam kelas. Untuk berkembang, anda dapat bertemu dengan orang dari industri yang berbeza, mendapat lebih banyak pendedahan kepada dunia nyata, dan juga menangani situasi yang berbeza. Bagaimanapun, bergantung kepada anda sama ada untuk mendapatkan pengalaman melalui pengajian atau pekerjaan sambilan kerana kedua-duanya memberikan pengalaman yang berbeza.

 

Secara keseluruhan, ketiga-tiga perbandingan antara belajar sepenuh masa dan bekerja sambil belajar dari segi kewangan, masa, dan pengalaman. Namun, anda harus mengakui hakikat bahawa seringkali lebih sukar untuk mendapatkan pengalaman tanpa pendidikan yang baik. Itulah sebab mengapa pendidikan sangat penting, begitu juga dengan pengalaman. Pada akhirnya, semuanya bergantung kepada keputusan anda, kerana setiap orang mempunyai latar belakang yang berbeza.

 

SEMOGA BERJAYA!

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail