Cara Menduduki Semula Peperiksaan SPM Ulangan & Pendaftaran Calon Persendirian SPM!

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Feb 17, 2022, 09:03 am

Pernahkah anda terfikir untuk mengulang semula peperiksaan SPM kerana pelbagai sebab?. Anda berminat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang tertentu tetapi tidak mengambil subjek wajib bidang tersebut atau gagal subjek berkenaan?. Sekiranya mengulang semula SPM, bolehkah anda mengambil semula satu subjek sahaja yang gagal atau bolehkah anda mengambil satu subjek yang tidak pernah diambil ketika SPM dulu?.

 

 

Bagaimana pula dengan anda yang tiada sijil SPM?. Adakah anda tercicir di zaman persekolahan disebabkan oleh beberapa masalah peribadi dan sekarang baru anda sedari bahawa semua pekerjaan memerlukan sekurang-kurangnya sijil SPM?. Adakah anda masih berminat untuk mengambil SPM walaupun tiada sijil PMR dan UPSR ?.

 

 

Persoalannya adakah kekesalan dan situasi yang anda sedang alami sekarang boleh diubah?. Kalau kami katakan boleh bagaimana?. Jom kami kongsikan apakah langkah yang boleh anda lakukan untuk tetap pastikan anda berjaya sambung belajar dalam kursus yang anda minat itu. Bagi memudahkan anda, artikel ini dikongsikan berkonsepkan format soalan dan jawapan untuk memudahkan anda mengklasifikasikan kategori anda berdasarkan persoalan-persoalan tersebut.

  

  

Bagaimana hendak mengambil semula SPM ulangan dan bilakah tarikh pendaftarannya?

Calon hendaklah mendaftarkan peperiksaan SPMU secara dalam talian melalui portal rasmi Lembaga Peperiksaan dengan klik disini dan mengisi borang permohonan SPM ulangan yang boleh dimuat turun dengan klik di sini. Calon yang tidak mendaftar secara dalam talian selepas tamat tempoh pendaftaran iaitu 31 Mac setiap tahun adalah dikira tidak mendaftar SPMU walaupun telah menghantar borang permohonan dan telah membuat bayaran.

 

Setahun berapa kali SPM ulangan diadakan?  

SPM Ulangan  diadakan sebanyak 2 kali setahun iaitu sesi pertama adalah pada bulan Jun dan sesi kedua pada bulan November.

 

Bilakah tarikh pendaftaran dan peperiksaan SPM ulangan diadakan?

Tarikh Pendaftaran peperiksaan SPMU sesi pertama dan kedua dibuka serentak bermula 1 Mac hingga 31 Mac di portal rasmi LPM manakala peperiksaan sesi pertama akan dijalankan pada bulan Jun dan sesi kedua pada bulan November (untuk tarikh SPM ulangan tahun 2020, sila klik disini). klik di sini untuk pendaftaran online dan klik disini untuk muat turun borang permohonan pendaftaran SPM Ulangan.

   

Berapakah subjek yang ditawarkan pada SPM Ulangan bulan Jun?

SPM Ulangan bulan Jun hanya tiga (3) subjek sahaja ditawarkan iaitu Bahasa Malaysia, Sejarah dan Matematik. Klik di sini untuk lihat panduan pendaftaran SPM Ulangan pada bulan Jun.

 

Berapakah subjek yang ditawarkan pada SPM Ulangan bulan November?

Pada bulan November semua subjek SPM ditawarkan (klik disini untuk lihat semua subjek yang ditawarkan)

 

Jika mengulang subjek yang pernah diambil ketika SPM dahulu, berapakah bayaran dikenakan?

Bayaran asas dikenakan untuk satu subjek iaitu RM 20.00 kecuali subjek Bahasa Inggeris iaitu RM 20.50. Klik disini untuk buat semakan penuh jumlah bayaran bagi setiap subjek sama ada untuk SPM ulangan bulan Jun atau November. 

 

Bolehkah sekiranya mengambil subjek yang tidak pernah diambil dalam SPM, contohnya subjek biologi sahaja semasa peperiksaan SPM ulangan? 

Ya, Boleh. Pelajar perlu mendaftar SPM Ulangan yang sedang dibuka kini dan akan menjalani peperiksaan pada sesi bulan Jun atau November.. Walau bagaimanapun peperiksaan SPM Ulangan bulan Jun hanya menawarkan subjek Bahasa Malaysia, Sejarah dan Matematik. Jika subjek lain boleh mendaftar untuk peperiksaan ulangan sesi bulan November. Jika berminat, boleh klik di sini untuk pendaftaran online dan klik di sini untuk muat turun borang permohonan.

 

Jika peperiksaan ulangan SPM pada bulan Jun ini menawarkan 3 subjek utama sahaja iaitu Bahasa Malaysia, Sejarah dan Matematik, bilakah tarikh SPM ulangan untuk subjek-subjek yang lain? 

Pelajar perlu mendaftar SPM Ulangan pada tarikh yang sama iaitu 1 Mac hingga 31 Mac setiap tahun dan akan menjalani peperiksaan pada sesi kedua peperiksaan ulangan yang akan diadakan pada bulan November kelak. Klik di sini untuk daftar permohonan online dan klik di sini untuk muat turun borang permohonan.

 

 

Bolehkah pelajar yang tidak pernah mengambil Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kini dikenali PT3 dan UPSR boleh menduduki peperiksaan SPM? 

Boleh, pemohon yang tidak pernah mengambil SPM WAJIB mengambil 6 subjek iaitu bahasa melayu, sejarah, matematik, bahasa inggeris, sains, pendidikan islam/moral. Klik di sini untuk info berkaitan panduan calon persendirian SPM. Klik disini untuk dapatkan borang permohonan pendaftaran SPM dan klik disini untuk daftar online.

 

Apakah perbezaan antara calon ulangan dan calon persendirian?

Calon ulangan adalah calon yang pernah mengambil peperiksaan sebelum ini tetapi mahu mengambil semula peperiksaan bertujuan untuk memperbaiki keputusan manakala calon persendirian adalah calon yang tidak mendaftar di mana-mana sekolah kerajaan dan baru kali pertama mahu mengambil SPM.

 

Jika calon persendirian, bagaimanakah untuk memohon menduduki peperiksaan SPM dan bilakah tarikh memohon?

Klik di sini untuk info berkaitan panduan calon persendirian SPM. Klik disini untuk dapatkan borang permohonan pendaftaran SPM dan klik disini untuk daftar secara online. Tarikh permohonan  dibuka bermula 1 Mac sehingga 31 Mac setiap tahun sama seperti pendaftaran SPM ulangan. Peperiksaan akan dijalankan pada bulan November setiap tahun.

 

 

Jika calon persendirian, bermula dari umur berapa dibenarkan untuk mengambil peperiksaan SPM? 

Tiada had umur untuk ambil SPM iaitu bermula dengan umur 16 tahun sudah boleh menduduki peperiksaan SPM.

 

Jika calon persendirian, berapakah jumlah subjek yang wajib diambil dan berapakah bayaran untuk satu subjek? 

WAJIB mengambil 6 subjek sehingga had 12 subjek sahaja. 6 subjek yang wajib berkenaan adalah bahasa melayu, sejarah, matematik, sains, pendidikan islam/moral dan bahasa inggeris.

 

Jika selepas mengambil SPM ulangan, keputusan yang diterima lebih teruk berbanding keputusan sebelum ini. Keputusan manakah yang akan diambil kira? 

Boleh menggunakan atau mempamerkan keputusan peperiksaan yang lama kerana pihak LPM menyediakan slip keputusan SPM yang berasingan.

 

Adakah anda jelas sekarang?. Jadi kepada anda yang berniat untuk mengulang semula SPM tidak kira sesi pertama pada bulan Jun atau sesi kedua bulan November atau calon persendirian SPM, anda perlu membuat pendaftaran di Jabatan Pendidikan Negeri yang terdekat dan pendaftaran secara online di laman rasmi Lembaga Peperiksaan Malaysia.

 

 

Buat pendaftaran online dan kemudian muat turun borang pendaftaran SPM Ulangan yang kami kongsikan. Isi dengan selengkapnya mengikut panduan yang ditetapkan oleh LPM berdasarkan kategori anda. Kemudian hantarkan ke pejabat Pendidikan Daerah atau sekolah anda atau Jabatan Pendidikan Negeri yang terdekat :

 

PENGARAH PEPERIKSAAN

 Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia

 Aras 1 – 3 dan 5 - 13, Blok E11,

Kompleks Kerajaan Parcel E

Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan

62604 PUTRAJAYA

(u.p.: Ketua Penolong Pengarah Unit UPSR /SPM/STAM)

 

SEMOGA BERJAYA KAMI UCAPKAN!. 

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail