Beban Kerja Melampau, Karenah Ibu Bapa dan Murid Kurang Ajar Punca Lebih 10,000 Guru Pilih Bersara Awal Setiap Tahun

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Apr 26, 2022, 09:08 am

Kementerian sedang dalam proses mengenal pasti punca mengapa terdapat guru yang memilih untuk bersara awal. Tambahnya, kementerian menyedari trend itu bermula pada 2017. Menteri Pendidikan Kanan Datuk Dr Radzi Jidin berkata, kementerian sedang menyiasat dakwaan bahawa beban kerja yang besar menjadi antara punca di sebalik persaraan awal dalam kalangan guru. Menurutnya, kementerian sedang mencari pendekatan terbaik untuk menyelesaikan isu ini jika benar beban kerja selain mengajar menjadi punca perkara ini berlaku..

 

 

Minggu lalu dilaporkan bahawa Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) telah melahirkan kebimbangannya terhadap peningkatan bilangan guru yang memilih untuk bersara awal. Menurut anggarannya, NUTP berkata lebih 10,000 guru telah menyerahkan kertas kerja mereka setiap tahun untuk persaraan awal sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Untuk makluman, dalam sektor kerajaan, umur persaraan bermula dari umur 55, yang berkuat kuasa sehingga 2012, kemudiannya kepada 58 dan akhirnya kepada 60.

 

Setakat November tahun lepas, kementerian menerima sebanyak 4,360 permohonan persaraan pilihan dan jika anggaran yang dibuat oleh NUTP adalah benar, maka trend persaraan awal membimbangkan kerana ianya merupakan isu yang serius dan akan menjejaskan kualiti sistem pendidikan negara. Tahun lepas, kementerian telah menjelaskan isu ini melalui jawapan bertulis kepada bekas Menteri Pendidikan YB DR Maszlee Malik.

 

 

Menerusi rakaman tiktok seorang guru, antara punca yang menyebabkan guru bersara awal adalah penggunaan alat bantu pembelajaran yang moden sehingga menyebabkan guru yang agak berusia sukar untuk menyesuaikan diri. Selain itu, pihak pengurusan sekolah yang memberi tekanan dengan pelbagai tugasan luar dari bidang kerja seorang guru, banyak sistem yang diperkenalkan oleh kementerian yang menyusahkan para guru, berjauhan dari pasangan, karenah ibu bapa dan murid yang telah hilang adab dan hormat kepada guru. 

 

Ramai yang telah memilih untuk bersara awal tetapi ada segelintir yang masih mempunyai semangat dan semangat untuk menyumbang kepada masyarakat dan negara. Ada yang berpendapat mereka yang mencapai umur 60 tahun perlu diberi pilihan untuk bekerja atau bersara berdasarkan prestasi kerja dan status kesihatan mereka. Mereka tidak sepatutnya bersara berdasarkan umur mereka. Umur adalah satu angka dan tidak kira jika minda masih aktif. Mereka yang memilih untuk bekerja mungkin boleh diupah semula mengikut kontrak tahunan. Sekiranya mereka sihat dan jika mereka mempunyai semangat dan kebolehan untuk bekerja, mereka tidak diberi peluang untuk berbuat demikian.

 

ARTIKEL BERKAITAN

BERITA BERKAITAN
Berita Terkini

Perlukan
bantuan?
mail