loading
Articles

Menongkah Arus Mimpi ke Realiti: Yayasan UEM Global Scholarship merialisasikan impian Prathip belajar ke luar negara.

Published by Afterschool.my on Jun 15, 2023, 12:19 pm

Berlatar belakang keluarga biasa tetapi mempunyai impian luar biasa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara. Bagaikan mimpi yang mustahil untuk dicapai. Namun, jika takdir sudah tertulis tiada siapa pun dapat menghalang.

Saya Prathip Devan Vasudevan, penuntut jurusan Finance, Accounting and Management di Universiti Nottingham. menganggap diri antara yang bertuah kerana berjaya melanjutkan pelajaran di luar negara. Ucapan terima kasih tidak terhingga kepada Yayasan UEM kerana merealisasikan impian saya. 

Dengan keazaman yang kukuh serta prestasi yang cemerlang dalam peperiksaan SPM (9A+ dan 1A), saya berjaya melanjutkan pendidikan tinggi saya di peringkat pra-universiti (A-Level) di Kolej Yayasan UEM (KYUEM), salah sebuah kolej A-Level terbaik di Malaysia.

Sejurus tamat pengajian A-Level, saya ditawarkan untuk melanjutkan pengajian peringkat ijazah sarjana muda dalam jurusan Finance, Accounting and Management di Universiti Nottingham, United Kingdom (UK). Pada tahun pertama pengajian, saya berjaya mendapat Dean's Excellence Academic Award justeru menempatkan diri saya di kalangan pelajar terbaik dalam kohort saya. Aspirasi saya untuk belajar di UK akhirnya menjadi kenyataan dan saya berasa sangat gembira.

Kehidupan saya sebagai pelajar di luar negara boleh dikatakan cukup selesa. Walaupun kos sara hidup di UK adalah tinggi berbanding di Malaysia, tetapi elaun yang diberikan oleh Yayasan UEM lebih dari mencukupi. Malah, saya berpeluang menerokai dan menyelami keunikan pelbagai budaya di beberapa buah negara eropah lain.

Sebagai seorang peminat sukan bola sepak, saya juga dapat memenuhi impian saya untuk menyaksikan perlawanan pasukan kegemaran, Liverpool FC yang bermain di stadium Anfield. Pengalaman indah itu akan sentiasa terpahat dalam ingatan saya. Tanpa peluang dan sokongan daripada Yayasan UEM, mungkin impian saya ini hanyalah angan-angan.

Semasa berada di luar negara, saya tidak melepaskan peluang untuk menimba pengalaman kerja dengan menjalani latihan amali bersama syarikat Ernst & Young (EY) di Edinburgh, Scotland. Selepas tamat latihan amali, sesuatu yang tidak dijangka berlaku. Saya menerima tawaran untuk bekerja di EY, sekaligus merealisasikan impian saya untuk menjadi seorang Akauntan Bertauliah (Chartered Accountant).

Selepas menerima berita gembira itu, perasaan saya bercampur baur antara gembira dan risau kerana tidak pasti sama ada Yayasan UEM akan membenarkan saya untuk terus tinggal di luar negara. Kegelisahan saya hilang apabila mereka turut gembira dan meraikan kejayaan saya. 

Terima kasih Yayasan UEM kerana memberikan kepercayaan kepada saya.

Saya juga ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan atas fleksibiliti Yayasan UEM dalam meluluskan permohonan saya untuk melanjutkan tempoh tinggal di luar negara dan membenarkan saya untuk mengejar cita-cita sebagai seorang akauntan yang bertauliah.

Perjalanan hidup saya yang sederhana sebelum ini telah berubah kepada pencapaian yang luar biasa dan ia adalah bukti sokongan yang tidak berbelah bahagi diberikan oleh Yayasan UEM. Saya menggalakkan kepada semua pelajar untuk terus yakin dalam meraih impian anda, kerana biasiswa Yayasan UEM mampu untuk menjadi pemangkin kepada kejayaan anda.

Usaha dalam membentuk masa depan generasi muda yang berpendidikan, Yayasan UEM tekad untuk melahirkan pemimpin yang bertauliah yang akan memberi impak positif kepada masyarakat. Akhir kata, saya berharap Yayasan UEM dapat terus mencungkil bakat dan melahirkan individu-individu luar biasa yang dapat  mendidik generasi muda yang sentiasa bersemangat dalam mengejar kecemerlangan.

-  Oleh Prathip Devan Vasudevan

Perakaunan, Universiti Nottingham

Jika anda bercita-cita untuk mendapatkan biasiswa seperti Prathip, klik di sini untuk membuat permohonan biasiswa Yayasan UEM Global hari ini. 

 

RELATED POSTS
Latest News

Need help?
mail