logo

Program Pembantu Pengajar Bahasa Asing (FLTA) Fulbright di Amerika Syarikat

Tarikh Tutup

Lokasi Pengajian

Overseas

Tahap Pengajian

Ijazah Sarjana

Jumlah Pembiayaan

Biasiswa Penuh

Butiran biasiswa

Gambaran keseluruhan

Peserta berpeluang untuk memperhalusi kemahiran mengajar, meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dan meluaskan pengetahuan tentang masyarakat dan budaya di Amerika Syarikat, sambil menjadi pembantu pengajar untuk bahasa ibunda mereka kepada pelajar AS dan mengukuhkan pengajaran bahasa asing di kolej dan universiti AS . Peserta Fulbright FLTA juga berinteraksi dengan komuniti hos mereka dalam kumpulan perbualan, aktiviti ekstrakurikuler dan projek jangkauan komuniti. 


Program FLTA menggalakkan pemahaman silang budaya di AS dan di negara asal rakan FLTA. Universiti AS mendapat manfaat daripada kehadiran penutur asli di kampus mereka. Felo FLTA dan pelajar AS mempunyai peluang unik untuk belajar tentang budaya masing-masing dan membina persefahaman bersama antara AS dan negara lain.


Sebagai persediaan untuk kembali ke kerjaya di negara asal mereka pada akhir program, para peserta berpeluang untuk memperhalusi kemahiran mengajar, meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris mereka, dan meluaskan pengetahuan mereka tentang masyarakat dan budaya Amerika Syarikat semasa berkhidmat sebagai pembantu mengajar untuk bahasa ibunda mereka kepada pelajar AS dan mengukuhkan pengajaran bahasa asing di kolej dan universiti AS. Peserta Fulbright FLTA juga berinteraksi dengan komuniti hos mereka dalam kumpulan perbualan, aktiviti ekstrakurikuler dan projek jangkauan komuniti. Peserta Fulbright FLTA mesti pulang ke negara asal mereka selepas tamat program.

Kriteria

Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah

 • Warganegara Malaysia
 • Pemohon mestilah menetap di Malaysia sepanjang proses penamaan dan pemilihan.
 • Memiliki ijazah Sarjana Muda dengan rekod akademik yang baik; Ijazah sarjana sangat diingini di banyak institusi.
 • Guru bahasa Inggeris atau latihan untuk menjadi guru bahasa Inggeris. Calon yang merupakan guru dalam bidang Pengajian Amerika, Kewartawanan dan Media, dan Kesusasteraan Amerika/Inggeris juga akan dipertimbangkan berdasarkan kes demi kes
 • Kefasihan dalam bahasa Inggeris adalah wajib, ditunjukkan dengan skor tidak kurang daripada 79-80 (TOEFL Berasaskan Internet) atau 6.0 (Skor Keseluruhan Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa-IELTS).
 • Jelas menunjukkan kematangan, kebolehpercayaan, integriti dan profesionalisme.
 • Mesti terbuka untuk tinggal bersama rakan sebaya pelajar AS di perumahan kampus peringkat sarjana muda atau siswazah.
 • Calon dalam bidang berkaitan harus mempunyai latar belakang  dalam pengajaran bahasa Inggeris.
 • Seharusnya mempunyai pengalaman mengajar dan skor TOEFL 79 IBT.
 • Mesti pulang ke negara asal selepas tamat program sembilan bulan. ECA tidak akan menyokong sebarang permintaan sambungan untuk peserta.
 • Muda, bertenaga, pendidik kerjaya awal.
 • Mampu menjayakan dua peranan sebagai pembantu pengajar dan pelajar di institusi sarjana atau hos siswazah.
Disiplin

Antropologi, Kajian Kawasan, Seni, Komunikasi, Sains/Teknologi Komputer, Pendidikan (Luar Bandar, Latihan Guru) Pentadbiran Pendidikan, Psikologi Pendidikan, Teknologi Pendidikan, Kemanusiaan, Bahasa, Kesusasteraan, Sains Sosial, Kerja Sosial dan Sosiologi.

Cara memohon Program Pembantu Pengajar Bahasa Asing (FLTA) Fulbright di Amerika Syarikat

Ketahui cara bagaimana anda boleh memohon biasiswa ini sekarang
Klik disini untuk ke laman permohonan

Untuk memohon anugerah ini, sila klik  di sini  untuk melengkapkan permohonan dalam talian dan menyediakan semua dokumen yang diperlukan.  


Sila ambil perhatian bahawa hanya calon yang disenarai pendek akan dihubungi untuk temu duga. Untuk pertanyaan, sila hubungi Kalis/ Karen di 03-2166 8878 atau e-mel:  [email protected]

Adakah anda berminat untuk mendapatkan info tentang biasiswa terkini yang sama seperti yang ditawarkan ini?
Jadilah orang pertama yang memohon biasiswa berkenaan sebaik sahaja ianya dibuka!

Biasiswa Popular

semak semua biasiswa

Perlukan
bantuan?
mail