logo

Biasiswa YH2 Capital Cambridge

Tarikh Tutup

Lokasi Pengajian

Overseas

Tahap Pengajian

Ijazah Sarjana Muda

Jumlah Pembiayaan

Biasiswa Penuh

Butiran biasiswa

Gambaran keseluruhan

Program Biasiswa YH2 Capital dilancarkan pada 2019 dan dibiayai sepenuhnya oleh Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Bersama YH2 Capital Management Pte. Ltd di Singapura. Program ini menawarkan sehingga dua Biasiswa bebas bon yang dibiayai sepenuhnya setiap tahun untuk pengajian sarjana muda di Magdalene College, University of Cambridge di United Kingdom . Jawatankuasa pemilihan Biasiswa sedang mencari calon Malaysia yang cemerlang dengan kualiti akademik dan peribadi yang boleh dicontohi yang tidak mempunyai kemampuan kewangan penuh untuk melanjutkan pengajian di Universiti Cambridge tanpa bantuan Biasiswa.


Biasiswa tidak akan mengenakan sebarang ikatan kepada penerima yang dianugerahkan. Para Penderma memberi kebebasan kepada penerima biasiswa untuk memilih kerjaya mereka selepas tamat pengajian dari Universiti Cambridge. Objektif utama Penderma adalah untuk menawarkan biasiswa kepada pelajar cemerlang yang kekurangan sumber kewangan peluang untuk bukan sahaja sambung belajar di Universiti Cambridge, tetapi untuk seterusnya meneruskan aspirasi kerjayanya tanpa kekangan. 


Pelajar Malaysia yang belajar di luar negara, terutamanya mereka yang mendapat biasiswa ASEAN yang belajar di Singapura, dialu-alukan untuk memohon Biasiswa tersebut. Permohonan ditutup pada 28 Februari 2022 .

Kriteria

Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah

 • Anda mestilah warganegara Malaysia (pemegang pasport Malaysia).
 • Anda sedang mengikuti pengajian ijazah sarjana muda 
 • Anda mesti telah menerima tawaran bersyarat untuk melanjutkan pengajian di Magdalene di Universiti Cambridge
 • Anda memohon untuk mengikuti kursus dalam Kumpulan 1 hingga 4, kecuali bagi program pengajian Seni Bina, Kejuruteraan, Kejuruteraan Kimia dan Kejuruteraan Pembuatan, Pengajian Pengurusan, Perubatan dan Perubatan Veterinar. Klik disini untuk menyemak program pegajian yang layak dipohon.
Disiplin

Anglo-Saxon, Norse, and Celtic; Archaeology; Asian and Middle Eastern Studies; Classics; Economics; Education; English; History; History and Modern Languages; History and Politics; History of Art; Human, Social, and Political Sciences; Land Economy; Law; Linguistics; Modern and Medieval Languages; Philosophy; Theology, Religion, and Philosophy of Religion, Chemical Engineering; Computer Science; Engineering; Management Studies; Manufacturing Engineering; Natural Sciences; Psychological and Behavioural Sciences

Maklumat Am

Dalam menentukan nilai Biasiswa dalam kes individu, Kolej akan mengambil kira pendapatan calon daripada semua sumber dan sebahagian biasiswa boleh diberikan. Anugerah maksimum yang akan diberikan kepada penerima yang tidak mempunyai sumber kewangan lain ialah jumlah amaun seperti berikut:

 • Geran penyelenggaraan - £11,230 setahun (Berdasarkan angka 2020-2021)
 • Yuran universiti - £33,825 setahun (Berdasarkan angka 2021 Kumpulan 4)
 • Yuran kolej - £10,347 setahun (Berdasarkan angka 2021-2022)
 • Kursus 3 tahun - £166,206 + satu tambang ekonomi pergi balik
 • Kursus 4 tahun - £221,608 + satu tambang ekonomi pergi balik

Cara memohon Biasiswa YH2 Capital Cambridge

Ketahui cara bagaimana anda boleh memohon biasiswa ini sekarang
Klik disini untuk ke laman permohonan

September 2021: Permohonan dibuka

 • Permohonan akan dibuka pada 1 September 2021. Muat turun Borang Permohonan di sini.

Februari 2022: Permohonan Ditutup

 • Anda mesti menyerahkan borang permohonan anda dan dokumen sokongan kepada  [email protected]  selewat-lewatnya pada hari Isnin, 28 Februari 2022, 23:59 SGT .

Mac 2022: Temuduga

 • Calon yang disenarai pendek akan ditemuduga.
 • Anda mesti bersedia untuk menghadiri temu duga yang akan diadakan di Singapura pada akhir Mac sama ada melalui panggilan video atau secara peribadi. Perbelanjaan perjalanan dan penginapan ke Singapura dari negara tempat tinggal, untuk menghadiri temu duga, boleh dibayar balik dengan resit sokongan.
 • Calon-calon yang disenarai pendek daripada temu duga di Singapura yang dikendalikan oleh Penderma kemudiannya akan mengambil bahagian dalam temu bual panggilan video dengan ahli Jawatankuasa Pemilihan yang tinggal di Cambridge.
 • Calon yang tidak menghadiri temu duga pemilihan tidak akan dipertimbangkan untuk Biasiswa.

Mei 2022: Pengumuman

 • Pemohon yang berjaya akan diumumkan pada penghujung Mei pada 2022, tetapi biasiswa hanya akan disahkan sementara menunggu tempat yang disahkan di Kolej Magdalene.

Ogos 2022: Pengesahan

 • Pemohon akan disahkan mendapat biasiswa sebaik sahaja tempat di Kolej disahkan pada akhir Ogos 2022.
Hubungi

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi :

Alamat:

Sebarang pertanyaan email ke [email protected] 

Adakah anda berminat untuk mendapatkan info tentang biasiswa terkini yang sama seperti yang ditawarkan ini?
Jadilah orang pertama yang memohon biasiswa berkenaan sebaik sahaja ianya dibuka!

Biasiswa Popular

semak semua biasiswa

Perlukan
bantuan?
mail