logo

Biasiswa Yayasan Daya Diri

Tarikh Tutup

Lokasi Pengajian

Malaysia

Tahap Pengajian

Pra-Universiti

Jumlah Pembiayaan

Biasiswa Penuh

Butiran biasiswa

Gambaran keseluruhan

Program itu bertujuan membolehkan pelajar lepasan SPM berpotensi tinggi daripada latar belakang pendapatan B40 untuk mengikuti program Diploma A-Levels atau IB, dan melayakkan diri untuk pelbagai program biasiswa luar negara yang berprestij untuk pengajian sarjana muda mereka. 

Kriteria

Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah

Pemohon mesti memenuhi semua kriteria berikut:

  • Bumiputera Malaysia (termasuk Pribumi Sabah, Sarawak dan Orang Asli) yang jumlah pendapatan isi rumah tidak melebihi RM4,850 sebulan;
  • Minimum 7A (A+ dan A, termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik) dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM);
  • Kuat dalam akademik dan aktiviti kokurikulum tambahan; dan
  • Penuhi ciri-ciri peribadi dan kriteria pemilihan lain yang diperlukan.
Disiplin

Yayasan Daya Diri menawarkan biasiswa kepada pelajar yang ingin melanjutkan pengajian prauniversiti mereka di institusi berikut:

  • Kolej Yayasan UEM (A-Level)
  • Kolej Taylor (A-Level)
  • Kolej Melayu Kuala Kangsar (Diploma International Baccalaureate)
  • Kolej Tunku Kurshiah (Diploma International Baccalaureate)
Maklumat Am

Biasiswa akan menampung kos yuran pengajian dan kos sara hidup seperti yang dianggarkan oleh institusi sepanjang tempoh pengajian pra universiti. Biasiswa yang ditawarkan hanya menanggung program pra-universiti sarjana sahaja. Anda digalakkan memohon penajaan lain untuk pengajian sarjana muda. Anda juga boleh memohon program biasiswa sarjana muda YDD, dan akan dinilai sebagai pemohon baharu bersama-sama calon lain yang memohon.

Cara memohon Biasiswa Yayasan Daya Diri

Ketahui cara bagaimana anda boleh memohon biasiswa ini sekarang
Klik disini untuk ke laman permohonan

Anda perlu melengkapkan borang permohonan dalam talian dan mengikuti arahan permohonan. Sila ambil perhatian bahawa borang ini hanya tersedia dalam talian. Klik untuk ke laman rasmi permohonan Biasiswa YAYASAN DAYA DIRI

Sila semak pengumuman di laman web kami, halaman Facebook dan Twitter untuk tempoh pemilihan biasiswa dan tarikh akhir penyerahan. Pemohon yang disenarai pendek akan dimaklumkan dalam tempoh empat minggu selepas tarikh tutup permohonan. Bagi pemohon yang memohon kemasukan ke pengambilan akademik kemudian, kami menggalakkan anda untuk mendapatkan kemasukan dahulu sebelum memohon biasiswa ini.

Semua dokumen sokongan hendaklah dimuat naik bersama borang permohonan biasiswa. Hanya pemohon yang disenarai pendek akan diminta menyerahkan salinan cetak sijil dan transkrip akademik mereka yang telah disahkan apabila mereka dijemput untuk temu duga. Semua keputusan mengenai anugerah biasiswa YDD adalah muktamad.

Adakah anda berminat untuk mendapatkan info tentang biasiswa terkini yang sama seperti yang ditawarkan ini?
Jadilah orang pertama yang memohon biasiswa berkenaan sebaik sahaja ianya dibuka!

Biasiswa Popular

semak semua biasiswa

Perlukan
bantuan?
mail