logo

Biasiswa Khazanah Rhodes Scholarship

Tarikh Tutup

Lokasi Pengajian

Overseas

Tahap Pengajian

Ijazah Sarjana,PhD

Jumlah Pembiayaan

Biasiswa Penuh

Butiran biasiswa

Gambaran keseluruhan

Yayasan Khazanah menyokong Biasiswa Rhodes untuk Malaysia. Biasiswa Rhodes ialah anugerah pascasiswazah yang menyokong pelajar luar biasa dari seluruh dunia untuk belajar di Universiti Oxford. The Rhodes ialah program biasiswa antarabangsa tertua dan mungkin paling berprestij di dunia, yang bertujuan untuk memupuk pemimpin yang berjiwa awam untuk masa depan dunia.

Kriteria

Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah

  • Warganegara Malaysia.
  • Had umur berbeza antara kawasan dan bergantung pada keadaan negara tertentu. Had umur standard adalah 19-25 pada 1 Oktober pada tahun selepas pilihan.
  • Semua pemohon mesti mencapai tahap akademik yang cukup maju untuk memastikan tamatnya ijazah sarjana muda menjelang pilihan raya Oktober selepas pilihan raya. Kedudukan akademik mestilah cukup tinggi untuk memastikan kemasukan ke University of Oxford, yang mempunyai syarat kemasukan yang sangat kompetitif, dan untuk memberi keyakinan bahawa Rhodes Scholars akan menunjukkan prestasi akademik yang tinggi di Oxford. Konstituen individu boleh menentukan tahap akademik tertentu yang telah dicapai.
Disiplin

Tidak dinyatakan (semua program pengajian) di Oxford University

Cara memohon Biasiswa Khazanah Rhodes Scholarship

Ketahui cara bagaimana anda boleh memohon biasiswa ini sekarang
Klik disini untuk ke laman permohonan

Permohonan biasiswa akan dibuat melalui sistem permohonan dalam talian Rhodes. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.rhodeshouse.ox.ac.uk/malaysia  

Adakah anda berminat untuk mendapatkan info tentang biasiswa terkini yang sama seperti yang ditawarkan ini?
Jadilah orang pertama yang memohon biasiswa berkenaan sebaik sahaja ianya dibuka!

Biasiswa Popular

semak semua biasiswa

Perlukan
bantuan?
mail