logo

Biasiswa Kerajaan Taiwan (Taiwan Fellowship Program)

Tarikh Tutup

Lokasi Pengajian

Overseas

Tahap Pengajian

PhD

Jumlah Pembiayaan

Biasiswa Penuh

Butiran biasiswa

Gambaran keseluruhan

Biasiswa Taiwan Fellowship ditawarkan kepada pakar dalam bidang sains sosial dan kemanusiaan yang berkaitan dengan Taiwan untuk menjalankan penyelidikan lanjutan di universiti atau institusi akademik di Taiwan.


Topik penyelidikan antaranya berkaitan dasar penting kerajaan Taiwan terutamanya berkaitan dengan hal ehwal luar negara, seperti situasi politik dan ekonomi dalam era pasca pandemik, penyelidikan keselamatan serantau, kesaksamaan jantina, Dasar Baru Arah Selatan, dan sebagainya. 


Warganegara Malaysia termasuk profesor, profesor madya, pensyarah kanan, pensyarah, calon Ph.D , dan felo penyelidik dengan bidang kepakaran yang berkaitan, dialu-alukan dan digalakkan untuk memohon biasiswa ini sebelum 30 Jun.


Tempoh program ini adalah tiga bulan hingga setahun bergantung kepada cadangan penyelidikan calon. 

Kriteria

Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah

Warganegara Malaysia termasuk profesor, profesor madya, pensyarah kanan, pensyarah, calon Ph.D , dan felo penyelidik dengan bidang kepakaran berkaitan dasar penting kerajaan Taiwan terutamanya berkaitan dengan hal ehwal luar negara, seperti situasi politik dan ekonomi dalam era pasca pandemik, penyelidikan keselamatan serantau, kesaksamaan jantina, Dasar Baru Arah Selatan, dan sebagainya.

Disiplin

Topik penyelidikan antaranya berkaitan dasar penting kerajaan Taiwan terutamanya berkaitan dengan hal ehwal luar negara, seperti situasi politik dan ekonomi dalam era pasca pandemik, penyelidikan keselamatan serantau, kesaksamaan jantina, Dasar Baru Arah Selatan, dan sebagainya.

Maklumat Am
  • Pakej fellowship meliputi gaji bulanan NTD 50,000 hingga 60,000 (kira-kira dari RM 6,250 hingga RM 7,500)
  • Tiket penerbangan kelas ekonomi pergi balik terus antara Malaysia dan Taiwan
  • Perlindungan insurans kemalangan sebanyak NTD 1 juta.


Cara memohon Biasiswa Kerajaan Taiwan (Taiwan Fellowship Program)

Ketahui cara bagaimana anda boleh memohon biasiswa ini sekarang
Klik disini untuk ke laman permohonan
  • Pemohon diminta untuk melengkapkan permohonan dalam talian terlebih dahulu di laman web http://taiwanfellowship.ncl.edu.tw/eng/apply.aspx.
  • Kemudian, hantar salinan cetakan permohonan dan dokumen berkaitan melalui pos ke pejabat Taipei Economic and Cultural Officedi di Malaysia. (Alamat: Aras 7, Menara Yayasan Tun Razak, 200, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Remark: The application of 2023 Taiwan Fellowship)
Hubungi

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi :

Alamat:

Untuk maklumat lebih terperinci dan pertanyaan lanjut, sila lawati laman web Taiwan Fellowship: http://taiwanfellowship.ncl.edu.tw atau e-mel [email protected]; sebagai alternatif, sila hubungi Pejabat Ekonomi dan Kebudayaan Taipei di Malaysia di (03) 2161-4439 atau e-mel: [email protected]

Adakah anda berminat untuk mendapatkan info tentang biasiswa terkini yang sama seperti yang ditawarkan ini?
Jadilah orang pertama yang memohon biasiswa berkenaan sebaik sahaja ianya dibuka!

Biasiswa Popular

semak semua biasiswa

Perlukan
bantuan?
mail