logo

Biasiswa Kerajaan China

Tarikh Tutup

Lokasi Pengajian

Overseas

Tahap Pengajian

Ijazah Sarjana,Ijazah Sarjana Muda,PhD

Jumlah Pembiayaan

Biasiswa Penuh

Butiran biasiswa

Gambaran keseluruhan

Permohonan untuk Program Biasiswa-Dua Hala Kerajaan China 2022/2023 kini dibuka untuk rakyat Malaysia. 

Pemohon yang layak dinasihatkan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengenalan Biasiswa Kerajaan China, Pengenalan ringkas Universiti Cina dibuka untuk pemohon dan maklumat lanjut dari laman web Majlis Biasiswa China "Campus China"( http://www.campuschina.org ). 

Permohonan dalam talian dan e-mel permohonan yang sepadan hendaklah dihantar ke Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia selewat-lewatnya pada 30 Januari 2022.


Kriteria

Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah

 • Warganegara selain Republik Rakyat China, dan berada dalam keadaan sihat dari segi mental dan fizikal.
 • Lulusan sekolah menengah (sekurang-kurangnya) di bawah umur 45 tahun 
 • Pemegang ijazah sarjana atau profesor (atau ke atas) di bawah umur 50 tahun 
 • Memperoleh penguasaan Bahasa Cina HSK Tahap 3 apabila memohon program sarjana muda atau sarjana am yang diajar bahasa Cina (pelajar yang mempelajari bahasa Cina dikecualikan);
 • Memperoleh penguasaan Bahasa Cina HSK Tahap 3 apabila memohon untuk program sarjana yang diajar dalam bahasa Cina;
 • Memenuhi syarat kemasukan universiti yang dipohon dari segi kebolehan akademik, penguasaan bahasa dan kriteria lain yang berkaitan.
Disiplin

Semua bidang pengajian di universiti terletak di China

Cara memohon Biasiswa Kerajaan China

Ketahui cara bagaimana anda boleh memohon biasiswa ini sekarang
Klik disini untuk ke laman permohonan

Pemohon perlu mengemukakan dokumen dalam talian:

Borang Permohonan untuk Biasiswa Kerajaan China

 • Hanya Bahasa Inggeris atau Bahasa Cina diterima untuk permohonan dalam talian. Borang Permohonan akan dibuat secara automatik selepas pengisian yang betul. Pautan sistem dalam talian adalah https://studyinchina.csc.edu.cn/#/login dan nombor agensi (Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia) ialah 4581. Arahan permohonan dalam talian ada di lampiran (Lampiran 1). ).

Salinan Halaman Utama Pasport

 • Pemohon hendaklah mengemukakan salinan imbasan yang jelas bagi pasport biasanya dengan sah laku selepas 1 Mac 2023. Jika kesahihan pasport semasa tidak memenuhi keperluan, sila mohon pasport baharu sebelum mengemukakan permohonan.
 • Bagi pemohon yang tidak boleh memohon pasport sebelum mengemukakan permohonan mereka atas sebab-sebab objektif, dengan kebenaran pihak berkuasa penghantaran, mereka boleh mengemukakan salinan imbasan sijil pengenalan atau dokumen rasmi yang mengandungi “nama Inggeris, Jantina, Warganegara, Tarikh Lahir” pemohon dan maklumat lain.

Diploma tertinggi bernotari

 • Pemohon mesti mengemukakan bukti rasmi status pelajar berdasarkan institusi semasa mereka. Dokumen dalam bahasa selain bahasa Cina atau Inggeris mesti dilampirkan dengan terjemahan bahasa Cina atau Inggeris yang disahkan oleh notari.
 • *Sila pergi ke "Notari Awam" atau "Pesuruhjaya Sumpah" untuk notari.

Transkrip akademik

 • Transkrip dalam bahasa selain bahasa Cina atau Inggeris mesti dilampirkan dengan terjemahan Cina atau Inggeris yang disahkan oleh notari.
 • *Sila pergi ke "Notari Awam" atau "Pesuruhjaya Sumpah" untuk notari.

Sijil kelayakan bahasa

 • Pemohon untuk program yang diajar bahasa Cina mesti menyerahkan laporan HSK yang sah mengikut keperluan kemahiran bahasa Cina yang sepadan. Pemohon untuk program yang diajar bahasa lain hendaklah menyediakan sijil kecekapan bahasa yang berkaitan mengikut keperluan universiti, seperti laporan IELTS atau TOFEL.

Pelan Pengajian atau Cadangan Penyelidikan dalam Bahasa Cina atau Inggeris

 • Sekurang-kurangnya 500 patah perkataan untuk pemohon program sarjana umum/kanan.

Surat Pengesoran (Recommendation Letters)

 • pengesyoran Pemohon untuk program sarjana kanan mesti mengemukakan dua surat pengesyoran dalam bahasa Cina atau Inggeris daripada profesor atau profesor bersekutu.

Borang pemeriksaan fizikal warga asing (fotokopi)

 • Pemohon yang merancang untuk tinggal di China selama lebih daripada 6 bulan mesti mengemukakan salinan Borang Pemeriksaan Fizikal Warga Asing yang dilengkapkan dalam Bahasa Inggeris (salinan asal hendaklah disimpan oleh pemohon).
 • Borang itu direka oleh pihak berkuasa kuarantin China dan boleh diperoleh daripada pihak berkuasa penghantaran. Pemeriksaan fizikal mesti meliputi semua perkara yang disenaraikan dalam Borang Peperiksaan Fizikal Warga Asing. 
 • Rekod yang tidak lengkap atau tanpa tandatangan doktor yang merawat, cop rasmi hospital atau gambar pemohon yang bermeterai adalah tidak sah. Sila pilih masa yang sesuai untuk mengambil pemeriksaan fizikal kerana keputusan sah untuk 6 bulan sahaja. (Lihat Soal Jawab 6)

Laporan rekod Bukan Jenayah

 • Pemohon hendaklah mengemukakan sijil Rekod Bukan Jenayah yang sah yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa keselamatan awam tempatan, biasanya dikeluarkan dalam tempoh 6 bulan sebelum tarikh penyerahan permohonan.

Surat pra-kemasukan (jika berkenaan)

 • Pemohon dengan Surat Kemasukan dari universiti yang ditetapkan, yang tidak wajib, boleh disertakan dalam pakej permohonan. (Lihat Soal Jawab 4).

Contoh Seni (jika berkenaan)

 • Untuk memohon jurusan berkaitan seni atau reka bentuk, pemohon boleh menghantar karya mereka sendiri melalui "Contoh Seni/Dokumen Sokongan Lain" dalam sistem. Pemohon juga boleh memberikan bahan tersebut kepada universiti yang dipohon secara langsung dengan cara lain.

Dokumen undang-undang lain (jika berkenaan)

 • Pemohon di bawah umur 18 tahun perlu mengemukakan dokumen sah penjaga sah mereka di China.
 • Peringatan: Dokumen sokongan yang dimuat naik mestilah jelas, sahih dan sah. Pemohon disyorkan untuk menggunakan peranti profesional untuk mengimbas dokumen yang berkaitan. Pemohon hendaklah menanggung akibat yang disebabkan oleh bahan-bahan yang dimuat naik yang tidak jelas atau tidak dapat dikenal pasti.

Rangka Masa

 • Mulai hari ini hingga 30 Januari 202 2: Pemohon menghantar permohonan dalam talian (Nombor Agensi kami ialah 4581, Jenis Biasiswa ialah A), hubungi dan mohon untuk universiti Cina kegemaran anda. 
 • Sila hantar e-mel kepada Kedutaan apabila selesai permohonan dalam talian anda. Subjek e-mel anda hendaklah "Permohonan Biasiswa Kerajaan China + nama anda" . Sila pastikan anda menyelesaikan permohonan dalam talian anda dan e-mel kepada kami sebelum 30 Januari 2022
 • 31 Januari hingga 20 Februari 2022: kedutaan Dokumen ulasan permohonan, dan akan menganjurkan satu temu bual dengan sewajarnya. Kemudian kedutaan menghantar semua permohonan yang disyorkan kepada Majlis Biasiswa China untuk semakan akhir.
 • 1 Mac hingga 31 Julai 2022: Majlis Biasiswa China mengesahkan permohonan calon dan menghantar surat kemasukan ke Kedutaan. Pemenang biasiswa akan menerima notis E-mel untuk mendapatkan surat kemasukan dan borang visa JW201 di Kedutaan dan bersedia untuk belajar di China.
Hubungi

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi :

Alamat:

Emel : [email protected]

Adakah anda berminat untuk mendapatkan info tentang biasiswa terkini yang sama seperti yang ditawarkan ini?
Jadilah orang pertama yang memohon biasiswa berkenaan sebaik sahaja ianya dibuka!

Biasiswa Popular

semak semua biasiswa

Perlukan
bantuan?
mail