SPM guide

PANDUAN & TIP PERMOHONAN UPU 2018/2019

×

KPM telah Mengesahkan Elaun Sara Hidup PISMP Dimansuhkan!

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Jul 17, 2017, 10:54 am

Sebelum ini hanya terdengar ura-ura sahaja ianya akan dimansuhkan tetapi sekarang ianya bukan cubaan, tetapi betul-betul sudah diputuskan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

 

RAM_4778

   

Dalam kenyataan rasmi kepada media pada 15 julai yang lalu, pihak KPM telah mengesahkan akan khabar angin berkenaan. Tiada lagi elaun sara hidup untuk pelajar di peringkat Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (PISMP). Pelajar hanya akan diberi peruntukan yuran pengajian dan penginapan sahaja.

 

tfm4

 

Bagi pelajar yang tidak mampu menampung kos sara hidup sepanjang pengajian selama 4 tahun, diberi kebenaran untuk memohon pinjaman PTPTN sama seperti pelajar universiti yang lain. Untuk anda yang mahu melihat secara jelas kenyataan media melalui hebahan rasmi oleh KPM berserta jumlah terperinci peruntukan untuk yuran pengajian dan penginapan kepada pelajar di peringkat Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda (PPISM) dan PISMP, sila klik disini.

 

Pautan Berkaitan

  http://afterschool.my/bm/berita/elaun-sara-hidup-pelajar-pismp-di-institut-pendidikan-guru-ipg-dimansuhkan/ http://afterschool.my/bm/berita/10-laluan-yang-bakal-melayakkan-anda-menjadi-seorang-guru/ http://afterschool.my/bm/berita/senarai-kerjaya-lulusan-spm-yang-boleh-dipohon-tanpa-memerlukan-pengalaman-terjamin-masa-depan/ http://afterschool.my/bm/berita/keseluruhan-laluan-selepas-spm-yang-wajib-anda-tahu-berserta-syarat-kelayakan/ http://afterschool.my/bm/berita/program-teach-for-malaysia-buka-peluang-kepada-graduan-bukan-pendidikan-untuk-menjadi-guru/
BERITA BERKAITAN
Berita Terkini