Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) | Afterschool.my

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

Universiti Kebangsaan Malaysia
Pelajar pergigian
Ruangan santai pelajar
Trek larian
Perpustakaan
Pusat Khidmat Pelajar

Tentang Institusi

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) atau National University of Malaysia (NUM) terletak di Bangi, Selangor, kira-kira 35km di selatan Kuala Lumpur. UKM mempunyai hospital pengajar, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) yang terletak di Cheras dan kampus cawangan di Kuala Lumpur.

 

UKM terdiri daripada 12 fakulti, sekolah siswazah perniagaan dan 14 institut penyelidikan. Penyelidikan perintis universiti itu telah mendorong pelbagai industri Malaysia, termasuk kejuruteraan, seni bina dan sains makanan. Sebagai salah satu daripada empat universiti penyelidikan di Malaysia, UKM telah menghasilkan lebih 100,000 graduan selama lebih 40 tahun. Satu ciri unik universiti adalah Malaysia Genome Institute (MGI) dan International Institute of Global Health, United Nations University yang ditubuhkan di UKM.

 

UKM juga adalah penerima Anugerah Kualiti Perdana Menteri 2006 yang mengiktiraf pencapaian cemerlang dalam bidang akademik dan pengurusan. Dengan asas yang kukuh, UKM bertujuan untuk mengekalkan dan meningkatkan tahap kecemerlangan melalui Pelan Strategik 2000-2000 (PS2020) selaras dengan slogan, ‘Harapan Inspiring, Memelihara Masa Depan’.

Hubungi

Pusat Kembangan Pendidikan, Aras 2, 
Bangunan Wawasan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 
43600 UKM Bangi, Selangor.  

Talian +603 8921 5555

Peperiksaan Hari Isnin adalah
Kimia I, II dan III

Dapatkan soalan ulang kaji SPM + soalan percubaan secara PERCUMA.

Log masuk akaun anda

Daftar Akaun